Go to main navigation
Malala pris

Förutom förstapriset delas även World’s Children’s Prize Honorary Award ut till de två andra nominerade, det här året till John Wood från Room to Read och Indira Ranamagar från Prisoners Assistance Nepal.

Foto: Johan Resele

BARNENS NOBELPRIS

Malala lockar Stefan Löfven

Barnens nobelpris är vanligtvis en ganska anonym tillställning, åtminstone utanför världens skolor. Men i år är det annorlunda. När superstjärnan Malala Yousafzai i dag tar emot priset väntas ett enormt mediepådrag och inte mindre än tre ministrar, inklusive statsminister Stefan Löfven, kommer till utdelningen.

I går presenterades pristagarna till World’s Children’s Prize, även kallat barnens Nobelpris, i Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Den sydafrikanska gruppen Cape Town Child Rights Band framförde musik och dans. På scenkanten satt en expertjury bestående av 15 barn som har kvalificerat sig som experter på barns rättigheter genom egna erfarenheter som bland annat barnsoldater och skuldslavar.

På scenen satt två av de tre nominerade som kommer att prisas för sina insatser. Förutom förstapriset delas även World’s Children’s Prize Honorary Award ut till de två andra nominerade. Det finns alltså en klar vinnare, men egentligen ingen förlorare. Den främre stolsraden i kyrkan hade reserverats för press. Men många stolar stod tomma.

Annat blir det i dag. Efter att det blivit klart att den internationella superstjärnan Malala Yousafzai vinner priset och dessutom kommer till Stockholm tycks alla vilja sola sig i glansen av hennes hjältemod och den långa kampen för att barn ska få gå i skolan.

Till dagens prisutdelning väntas ett 30-tal journalister, bara från de stora medierna, vara på plats. Statsministern, biståndsministern och äldre-, barn- och jämställdhetsministern likaså. Allt för att få se och höra denna 17-åring som för bara några veckor sedan tilldelades Nobels fredspris. Statsministern och några andra lyckliga kommer till och med att få några eftertraktade minuter tillsammans med Malala.

– Hon har så fruktansvärt hektiskt schema, ännu mer efter att hon fick fredspriset, samtidigt som hon ska gå i skolan och försöka leva ett normalt liv. När hon nyligen var i USA var hon tvungen att tacka nej till att träffa president Obama, säger Carmilla Floyd på World’s Children’s Prize Foundation, som står bakom priset.

Eftersom Malala inte fanns på plats under gårdagens presskonferens hade en ung flicka fått uppdraget att sitta på hennes plats och hålla upp ett plakat med Malalas bild framför ansiktet. När hennes namn ropades upp som förstapristagare reste sig tjejen upp, fortfarande med plakatet framför ansiktet, och tog emot blommor. Lokalen fylldes av skratt och applåder, sedan dök Malala själv upp på skärmen för att tacka alla barn som röstat på henne.

– Det som är viktigt för oss är processen som leder fram till röstningen. Hur barnen får lära sig om de nominerade, om barns situation i andra delar av världen och om sina egna rättigheter. Priset eller priserna är ett sätt att vis att deras röster blir hörda, menar Carmilla Floyd.

Bredvid papperversionen av Malala satt John Wood, en före detta Microsoft-chef som grundat organisationen Room to Read och som i 15 år har kämpat för barns rätt till utbildning. Han har byggt flera tusen skolor och bibliotek och gett ut hundratals böcker för att se till att barn som tidigare inte haft möjlighet till utbildning ska få denna rätt.

– Inget barn någonsin ska behöva höra att de inte har någon chans eftersom de råkat födas på fel plats, i fel tid och i fel familj. Den idén hör hemma på soptippen, sade John Wood under sitt tacktal.

På andra sidan satt Indira Ranamagar som byggt upp organisationen Prisoners Assistance Nepal. Hon har i 20 år arbetat för de barn som hamnat i Nepals fängelser tillsammans med sina föräldrar eftersom det inte fanns någon som kunde ta hand om dem på utsidan. Bredvid henne på scenen, med ett gosedjur i famnen, satt ett av de barn som hon hjälpt från ett liv i fängelse.

– Dessa barn behöver en kram, ett gott skratt, kärlek. Jag försöker uppfostra många av dem som om de är mina egna, sade hon när det var hennes tur att tacka för hederspriset.

De tomma stolarna längst fram mot scenen vittnade om vem som verkligen var dagens stjärna. I alla fall i medias och makthavares ögon. Indira Ranamagar har visserligen rest runt i svenska skolor under de senaste dagarna och gjort en del intervjuer och John Wood har väckt intresse i näringslivspressen, men ingen av dem har egentligen fått något genomslag i de stora medierna. Alla väntar på Malala.

Eller kanske inte alla ändå. När presskonferensen är slut rusar skolbarn som kommit från hela Sverige fram med mobilerna i högsta hugg för att ta kort med pristagarna. Och även om det blir ett och annat kort tillsamman med Malala-plakatet är det mycket exalterade barn som samlas kring de båda barnrättskämparna.

När det är dags att gå kommer en pojke fram till Indira Ranamagar och talar om för henne att han röstade på henne. Som svar får han en kram och ett stort leende.

För de över 1,6 miljoner barn runt om i världen som varit med och röstat fram årets pristagare verkar det denna dag finnas mer än en hjälte.

 

Sofia Fellbo