Go to main navigation
Banner

Efter 44 år som papperstidning får OmVärlden nytt liv på nätet.

Foto: OmVärlden

nyhet

Många sörjer papperstidningen

Förra veckan meddelade Sida att papperstidningen OmVärlden läggs ner. I stället vill Sida satsa på att OmVärlden ska nå fler läsare via digitala kanaler. Beslutet har mötts av förvåning och stor besvikelse hos många

OmVärlden ska även i fortsättningen vara oberoende och redaktionen ska arbeta med journalistiska metoder, underströk Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo när han meddelade beslutet att pappersversionen av OmVärlden läggs ner. Det sista numret kommer i december.

Redaktionen har tagit emot en stor mängd kommentarer från läsare. Många har uttryckt besvikelse, bland annat via Facebook och Twitter:

”Tråkigt – jag älskar papper! Och tidningen är (var) ju snygg.” / Jesper Huor.


 ”Omvärlden är en av få tidningar jag köper i pappersformat och riktigt njuter av att sätta tänderna i. Jättetråkigt det här! Inte samma grej i digital form.” / ‪Linda Nyström”Om jag rätt förstår Sidas kommunikationschef så är jag, som de senaste dryga 40 åren läst Rapport/OmVärlden men som inte ständigt är "online", inte längre del av OmVärldens målgrupp.
” / ‪Ingvar Larsson

”Något av det bästa med OmVärlden har varit de längre djupgående reportagen. Ingen läser så långa texter på en nätsajt. En analyserande och granskande journalistik om utvecklingsfrågor riskerar att försvinna.
” /
Andreas Liljeheden

”Den vanliga visan, ingen nedläggning utan tidningen ska finnas på nätet. I praktiken kommer det innebära nedläggning.
” /
‪Fredrik Kron

Några tröstar sig med att det är bra att tidningen trots allt lever kvar i något format:

 

”Nej, vad tråkigt! Det var verkligen trist att höra, tur att redaktionen i alla fall lever vidare! Bra journalistisk går att göra även på nätet. Lycka till med det!
" / 

‪Charlotta Janson Josephsson

”Tråkigt men... är inte innehållet viktigare än distributionsformen?
” /
‪Andreas Utterström

 ”Lika bra ni gör rörligt direkt på nätet också! Finns inget tv-magasin som bevakar bistånd och omvärlden på ert gedigna sätt.” /
‪Karolina Andersson

En viktig aspekt som tas upp av flera är finansieringen:

 

”Digitalt må funka, men det som oroar är ju budget för journalistiken. En vanlig missbedömning kring digital journalistik är att det är billigare. En sanning med modifikation.” 
/ ‪Erik Halkjaer

”Men blir det tillräckliga resurser för oberoende och kvalificerad journalistik om utvecklingsfrågor? Det är väl rimligen en viktigare fråga än medium för publicering?”
/ 

‪Helena Bjuremalm

Det finns också röster som tycker att Sida fattar rätt beslut när man satsar på digitalisering:

 

”Jag tycker det låter spännande med en satsning på digital kvalitetsjournalistik. Och betydligt klimatsmartare än en pappersprodukt.” /
‪Magnus Jacobson

”Bra, att inte längre ha pappersversionen och lägga kraft och resurser på den. En fullskalig digitalisering, med interaktiva funktioner, kopplingar till nätets alla noder, typ youtube ger mervärde. Se framförallt till att ha fria, oberoende freelansmedarbetare knutna via nätet från jordens alla hörn som ger input. En liten redaktion 2-3 personer i Sverige kan sätta ihop flödet och leverera dagligen.
” /
‪Ulf Bjerstaf

 

Kristina Henschen på LO-TCO Biståndsnämnd frågar Sida vad beslutet grundar sig på:

”Biståndstidningen Omvärlden läggs ned, hur ska det tolkas? Det viskas att Sida tystar biståndsdebatten men att Sida hänvisar till att de missat göra en upphandling i tid...” /Kristina Henschen.

Och hon får svar från Sidas kommunikationschef:

”Redan idag är det fler som får innehållet digitalt än på papper. Vi förändrar för att nå fler med fantastiskt innehåll. Vårt uppdrag är att nå så många som möjligt med kunskap om globala utvecklingsfrågor och då måste vi skapa utrymme att utveckla nytt. Skrev du detta på smartphone eller surfplatta? Eller på papper? Delade du nyheten idag?
” / ‪Joachim Beijmo

OmVärlden har funnits som papperstidning i 44 år, det första numret kom ut 1970, och var då ett magasin som hette Rapport från Sida.

Den nuvarande redaktionen har gjort tidningen sedan 2010, efter en upphandling. Kontraktet löper ut vid årsskiftet och tills dess ska ett så kallat avrop göras på ett ramavtal för digitala medier som Sida redan har med tre företag: Global Reporting, Intellecta Corporate och Proidea.

Det digitala materialet från OmVärlden kommer att vara gratis. De läsare som prenumererar på tidningen kommer att kontaktas av Sida för att få tillbaka pengar om prenumerationen varar längre än till årsskiftet.

 

Anki Wood