Go to main navigation
Hus i platta paket

I flyktinglägret i Dollo Ado, Etiopien, testar och utvärderar somaliska flyktingar Ikeahusen.

Foto: Åsa Sjöström/Ikea Foundation

INNOVATION

”Måste finnas utrymme för misslyckanden”

Innovation spelar en allt viktigare roll i både utvecklingssamarbete och humanitär verksamhet. Modern teknik, innovativa metoder och nya partnerskap kan öppna nya vägar. Men för att innovation ska leda till utveckling måste det också finna utrymme för misslyckanden. Ett misslyckande kan ändå leda till förbättringar, menar Johan Karlsson, som designat ett Ikea-hus för flyktingar.

– Vi måste prova olika sätt att göra saker på och vi måste kunna prata om risker – i nuläget har vi inget ”språk” för att göra det, sade Sida generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka när Sida tillsammans med Unicef anordnade ett seminarium på temat ”Innovation för utveckling”.

Tanya Accone från Unicef Innovation Center menade att många av dem som arbetar med utveckling och bistånd har en stor rädsla för att ta risker och kämpar för att undvika dem till varje pris.

– Att inte göra något är att ta en risk. Om vi fortsätter göra som vi alltid gjort kommer vi fortsätta att få samma resultat – men vi kan bättre, vi måste våga mer, sade Tanya Accone. 

Johan Karlsson, grundare av företaget Refugee Housing, menade att det med risker också kommer misslyckanden. Men att det inte handlar om att bjuda in misslyckanden, att kasta sig med huvudet före in i varje nytt projekt. Det handlar om att misslyckas under kontrollerade former och att, precis som en av Unicefs nio grundpelare säger, ”do no harm”.

– Men misslyckanden kan ofta ändå förbättra situationen. Det kanske inte blev exakt så bra som du hade tänkt dig. Men du måste jämföra med det som fanns innan och se om du tillfört något. Är situationen densamma, eller värre, är det dags att lägga ner, sade Johan Karlsson.

Johan Karlsson har, i ett samarbete med Stiftelsen svensk industridesign, Ikea Foundation och UNHCR designat ett monterbart hus för att ge bättre boende för människor som förlorat sina hem i naturkatastrofer eller konflikter – enkla hus som är ett drägligare, hållbarare och mer ekonomiskt alternativ än tält.

Även om risker och misslyckanden ska bjudas in i utvecklingsarbetets värld finns det sätt att kontrollera dessa risker, menar Johan Karlsson. Inte minst genom tydliga riskanalyser. För Unicefs del går det, enligt Tanya Accone, en röd tråd genom de misslyckanden som organisationen upplevt när det gäller innovation.

– De flesta misslyckanden vi ser är sådana där någon i till exempel New York har haft en idé, sedan har idén genomförts utan involvering på lokal nivå, sade hon.

 En annan bidragande orsak till misslyckande är, enligt Johan Karlsson, att det finns för lite flexibilitet inom biståndet. När en projektplan godkänts är det denna som gäller. Om det halvvägs genom projektet står klart att premissen var helt fel och att det krävs omfördelning av pengar eller fokus är det svårt och krångligt att lösa. Något som inte minst är sant när det gäller EU, enligt Johan Karlsson.

– När vi arbetat med Ikea Foundation – som har en mer privat karaktär – kunde vi ringa dem och säga att vi hade fel, vi måste ändra på det här och så vara vi fria att göra det. Den dynamiken när det gäller innovation skulle kunna vara avgörande för att minska risken för misslyckande, sade han.

Samtidigt som Sida ser positivt på att ta fler risker och att våga misslyckas är Charlotte Petri Gornitzka väl medveten om det ansvar hon och myndigheten har både gentemot de svenska skattebetalarna och dem som Sida arbetar med och för.

– Om vi misslyckas är folk direkt där och klagar för att vi inte använder deras pengar rätt. Ska vi våga oss in i riskabla situationer och projekt måste vi därför klart och tydligt kommunicera till allmänheten varför det är nödvändigt och vad som händer om vi inte gör någonting, sade hon.

 Sofia Fellbo