Go to main navigation
nyhet_Nairobi.jpg

Foto: Håkan Björk

Gisslan fri

Medarbetare i svensk organisation har släppts

Tre biståndsarbetare som arbetar för den svenska organisationen International Aid Services, IAS, har släppts efter drygt 22 månaders fångenskap i Somalia.

– Det är en enorm lättnad att de är fria. De vilar nu ut hos sina familjer i Kenya, säger IAS pressansvarige, Andreas Zetterlund.

De tre biståndsarbetarna kidnappades i juli 2012. De fördes bort av beväpnade män i mellersta delen av Somalia, efter ett besök vid ett vattenprojekt i området.

Bortförandet var våldsamt, berättade Leif Zetterlund, chef för International Aid Services, i en intervju i OmVärlden i våras. Kidnapparna öppnade eld och en somalisk medarbetare träffades av flera kulor i magen. Samtidigt tillfångatogs de övriga tre medarbetarna, som alla är från Kenya.

Kidnapparna var pirater som utökat sin verksamhet till land. Ledarens första krav för att släppa gisslan var sex miljoner dollar. Efter månader av förhandlingar släpptes slutligen fångarna i början av juni nära staden Galcayo i Somalia.

I dag vill IAS inte berätta om några pengar betalats ut i samband med frisläppandet:

– Jag vet inga detaljer om någon lösensumma och kan inte kommentera det. Men piraterna hade utsatts för hård press av många olika organisationer. Det var flera andra kidnappade som släpptes samtidigt, kommenterar Andreas Zetterlund.

Abdinoor Dabaso Borusom, Janet Muthoni Kanga och Martin Mutosya Kioko är anställda vid IAS kontor i Nairobi. Direkt efter frisläppandet fördes de tillbaka till Kenya där de genomgått läkarundersökningar och debriefing. De har inte träffat journalister eller uttalat sig offentligt efter frisläppandet, utan har vilat och varit med sina familjer.

– Vi vet inte vilka djupa spår detta kan ha lämnat hos dem. De kommer naturligtvis att få fortsatt stöd för att bearbeta händelserna säger Andreas Zetterlund.

Eftersom de tre kidnappade var kenyaner som arbetade för en svensk organisation stod det snart klart för IAS att det var svårt att få stöd från någon av de berörda staterna, Sverige, Kenya och Somalia. Leif Zetterlund förde samtal med regeringen i Kenya och med lokalt styrande i Somalia. Han talade också med Sveriges och USA:s ambassader i Nairobi.

– De har verkligen lyssnat men samtidigt förklarat att de inte kan göra så mycket när gisslan är av annan nationalitet, kommenterade Leif Zetterlund till OmVärlden ett par månader innan de tre till slut släpptes.

Hjälparbetare blir allt oftare måltavlor i konflikter enligt flera rapporter. Bland annat forskarrapporten Aid Worker Security Report 2013 visar att attacker mot hjälparbetare ökat kraftigt de senaste femton åren. En förklaring till detta är att hjälparbetet ofta tros ha politiska syften och ibland även militära. Det är också vanligt att hjälporganisationer uppfattas som representanter för den rika världen, vilket gör att deras medarbetare riskerar att bli måltavlor för kidnappningar. 

Anki Wood