Go to main navigation

NYHETER

Mobiltelefoner i kampen mot ebola

I torsdags lanserade BBC sin hälsoinformations-service om ebola som riktar sig till befolkningen i Västafrika. Medieföretaget hoppas att information och hälso- och lägesuppdateringar ska kunna hjälpa befolkningen att själv motverka ebolan som härjar i området.

Informationen skickas ut genom mobilappen WhatsApp, en app som tillåter användarna att skicka meddelanden till andra användare utan att betala för sms-kostnader. Enligt BBC är WhatsApp den största ”chatt-appen” i Västafrika.

För att få tillgång till uppdateringarna skickar användaren ”JOIN” till ett angivet nummer och därefter kommer det automatiskt tre dagliga uppdateringar om läget tills dess att man själv väljer att sluta prenumerera. Dessa uppdateringar kan skickas ut som ljud, text och bild och kommer finnas på både engelska och franska.

Även myndigheterna i Mali hoppas, tillsammans med IT-konsortiet Connect4Change med bland annat International Institute for Communication and Development (IICD) och Text to Change (TTC), nå sina invånare med information om bland annat symptom, förebyggande åtgärder och hur sjukdomen smittar.

Mali har ännu inte drabbats av något ebola-utbrott, men med sin drygt 85 mil långa gräns till Guinea är oron att sjukdomen ska sprida sig till Mali stor. Genom flygblad och radioreklam uppmanas därför invånarna i huvudstaden Bamako och i två distrikt som ligger på gränsen till Guinea att skicka ett SMS till ett angivet nummer för att få informationen skickad direkt till sin mobiltelefon. Informationen fortsätter sedan att skickas ut under de kommande två dagarna.

Kampanjen i Mali kommer pågå under två veckor och är gratis för användarna. Efter kampanjen kommer TTC genomföra en interaktiv undersökning för att se hur mycket information om ebola som den lyckats sprida.

 

Sofia Fellbo