Go to main navigation
Mobiltjänst Indien

Organisationen Jagori i New Delhi uppger att hälften av samtalen till deras hjälplinje för kvinnor är mobilsamtal.

Foto: Gagandeep Johar/IPS

NYHET

Nya appar ska öka tryggheten för indiska kvinnor

Flera nya mobilappar har börjat användas av indiska kvinnor som oroar sig för övergrepp. Hjälplinjer och stödorganisationer kopplas samman genom den nya tekniken.

Manira Chaudhury, 23, är masterstudent i New Delhi. Hon testade den nya appen Vithu en kväll när hon var på väg hem med rickshaw, en klassisk indisk trehjulig taxi. Efter några knapptryckningar på en smart telefon gick ett meddelande och samtal ut till de förinställda kontakterna, två av hennes närmsta vänner: "Jag är i fara. Jag behöver hjälp. Se var jag befinner mig." Uppgifter om var personen befinner sig skickas samtidigt ut till kontakterna. Hon fick omedelbart kontakt med sina vänner och kunde meddela att det inte var någon fara, utan bara handlade om ett test. 

– Som tur är har jag inte varit i en situation när jag behövt använda appen på riktigt. Men jag tror att det är viktigt att ha den. Jag tycker inte att tjejer ska behöva leva i ständig rädsla för attacker men samtidigt kan vi inte förneka riskerna. Vi vet att dåliga saker händer och då är det klokt att vidta vissa försiktighetsåtgärder, säger Manira Chaudhury. 

Flera liknande program har på senare tid lanserats i Indien, däribland appen Guardian som kan användas för att spela in bevis och Circle of 6 som i samarbete med organisationen Jagori erbjuder stöd till kvinnor. Den indiska regeringen ska lansera en egen säkerhetsapp i november som en tilläggstjänst till en hjälplinje för kvinnor, telefonjouren 181, som tillsammans med apparna lanserats efter den brutala gruppvåldtäkten och mordet på en ung student på en buss i New Delhi i december 2012. 

– Denna nya app kommer att underlätta dokumentation av upplevda hot, säger Khadija Faruqui, kvinnoaktivist och människorättsadvokat vid telefonjouren 181. 

Gruppvåldtäkten i New Delhi 2012 utlöste massiva protester som tvingade regeringen att ta itu med den föråldrade lagstiftningen kring våldsbrott mot kvinnor. Människor krävde hårdare lagar, ökade säkerhetsåtgärder, upplysningskampanjer för polis och åtgärder från regeringen för bekämpande av sexuellt våld mot kvinnor. Politiker svarade med att utlova skärpta straff och en utvidgad definition på sexualbrott till att gälla även sexuella trakasserier och stalking. Sex specialdomstolar för våldtäktsfall har inrättats där rättegångarna ska gå snabbare. 

I Indien rapporterades 24 923 våldtäkter 2012 medan polisrapporter från olika städer visade en ökning av antalet överfall mellan 2013 och 2014. I Mumbai rapporterades en ökning av våldtäkter på 43 procent i år jämfört med 2013, enligt polisen. I New Delhi ökade sexualbrotten femfaldigt 2013 enligt polisrapporter. 

Under den tidigare premiärministern Manmohan Singhs styre avsatte finansdepartementet motsvarande 118 miljarder kronor för projekt med syftet att förbättra kvinnors säkerhet. Förslag har lagts fram om att polisen snabbare ska kunna spåra och agera vid nödsamtal från mobiltelefoner. Regeringens IT-departement har föreslagit att alla nya mobiltelefoner som tillverkas ska ha en larmknapp. 

Rimi B. Chatterjee är författare och aktivist och undervisar i engelska vid Jadavpur-universitetet i Kolkata. Hon startade ett upprop på internet efter att en ung student ofredats på universitetsområdet i september i år. 

– Personligen är jag inte säker på hur effektivt det är att använda appar. Jag befarar att företagen är ute efter att tjäna pengar på kvinnors otrygghet. Jag har aldrig uppmanat mina studenter att använda dem. Det viktiga är att utbilda män och att utmana tankesätt, eftersom unga män lär sig tidigt av äldre män att inte visa respekt för kvinnor, säger hon. 

 

Sujoy Dhar/IPS