Go to main navigation
Margot Wallström och Isabella Lövin

Nya ministrarna Isabella Lövin (MP) och Margot Wallström (S)

Foto: Pressbild/Johannes Jansson

NYHETER

UD = Wallström och Lövin

Det blev så som som många tippat: Sveriges nya utrikesminister heter från och med i dag Margot Wallström (S). Namnet på den nya biståndsministern, Isabella Lövin (MP), var däremot en överraskning.

Margot Wallström är socialdemokrat med långt engagemang i politiken. Hon har bland annat varit kulturminister och socialminister i tidigare regeringar. Mellan 1999-2010 var hon EU-kommissionär. Först hade hon ansvar för miljöfrågor sedan blev hon EU-kommissionens första vice ordförande. Därefter utnämndes hon till FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

Margot Wallström lämnade svensk politik efter en konflikt med Göran Persson. Många har under åren hoppats att hon skulle komma tillbaka som partiledare för Socialdemokraterna, nu blev det i stället som utrikesminister.

Journalisten Isabella Lövin blev känd för en bredare publik när hon skrev boken Tyst hav om överutnyttjande av fiskebeståndet i svenska vatten och i världshaven. Boken fick stor uppmärksamhet och hon belönades bland annat med Stora journalistpriset.

Hennes engagemang för utfiskning och andra miljöfrågor ledde till att hon rekryterades till Miljöpartiet och blev heltidspolitiker. Hon blev invald i Europaparlamentet 2009 och har där starkt fokuserat på fiske- och miljöfrågor, till exempel har hon arbetat med en reformering av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Hon har också varit suppleant i utskottet för utveckling.

Hon blev på nytt invald i Europaparlamentet i våras, men flyttar nu i stället hem för att bli biståndsminister.

Anki Wood