Go to main navigation
Oenighet Tanzania

Tanzanias finansminister Saada Salum och Sidas Afrikachef Torbjörn Pettersson.

Foto: Sanitation water, Flickr/Janwiki, Wikimedia Commons

NYHET

Oenighet om budgetstödet till Tanzania

Tanzania vill att Sverige betalar ut det budgetstöd på 420 miljoner som stoppades efter en korruptionsskandal i maj. Landets finansminister menar att åtgärden har slagit hårt mot ekonomin och fattigdomsbekämpningen. Men Sverige står på sig och tänker inte betala ut pengarna förrän en granskning av det inträffade har publicerats.

I torsdags träffades Sidas Afrikachef, Torbjörn Pettersson, och Tanzanias finansminister Saada Salum i Dar es Salaam. Bland annat pratade de om det budgetstöd på 420 miljoner kronor som Sverige håller inne sedan i maj, efter rapporter om att pengar har förskingrats i det tanzaniska energibolaget Tanesco, något som OmVärlden har skrivit om tidigare.

Under mötet hävdade Saada Salum att Sveriges agerande har påverkat landets ekonomi negativt och att det inte finns någon tydlig koppling mellan den misstänkta korruptionsskandalen och beslutet om att håll inne budgetstödet.

– Det finns en tvist eller oenighet här. Det var ett ganska kort möte och de tycker att vi gör fel, säger Torbjörn Pettersson.

Sveriges beslut att stoppa budgetstödet gjordes i samråd med de andra givarländerna i landet. Bortsett från Finland och Storbritannien har inget land betalat ut några pengar sedan i maj. Detta har bidragit till ett underskott i statsfinanserna som i sin tur har lett till att landets kreditvärdighet har nedvärderats. I slutändan drabbas fattigdomsbekämpningen, hävdar Tanzanias regering.

Enligt Torbjörn Pettersson skyller Tanzania detta på biståndsgivarna som de menar har förbundit sig att ge budgetstöd. Men han anser inte att det är hela förklaringen. Bland annat har landet inte lyckats få in de skatteintäkter de hade räknat med. Dessutom måste regeringen själv göra prioriteringar så att fattigdomsbekämpningen inte blir lidande, anser han.

– De kan inte hävda att det är vårt fel när de väljer att betala ut vissa pengar men inte andra, säger han.

Sverige inväntar nu att en rapport från Tanzanias riksrevisor ska bli offentlig. Den skulle egentligen ha presenterats redan i augusti men är fortfarande inte släppt. Vissa källor hävdar dock att den är klar och att den kommer att offentliggöras inom kort.

När detta sker kommer Sverige och de andra givarländerna att gå igenom materialet och noga följa om Tanzania vidtar nödvändiga åtgärder, till exempel väcker åtal mot misstänkta eller initierar en systemrevision.

– Vi vill se åtgärder som visar att de kommer till rätta med de misstag som eventuellt har gjorts. Det som är allra viktigast för oss är att de har system för att upptäcka missgrepp och att de åtgärdar dem, säger Torbjörn Pettersson.

Exakt hur lång tid det kommer att ta innan Sverige åter kan betala ut budgetstödet kan inte Torbjörn Pettersson säga. Mycket handlar om vad riksrevisorn kommer fram till i sin rapport.

 

Nils Resare