Go to main navigation

Foto: Ola Torkelsson

Kairo, Egypten

I januari 2011 exploderade folkets protester i Egypten. Efter fredagsbönen i Kairo den 28 januari 2011 vandrade tusentals demonstranter mot Tahrirtorget för att protestera mot Mubaraks militärstödda regim. En av de som protesterade var tandläkaren Ahmed Hararah, 34 år.

Hararah sköts i huvudet av egyptisk polis och förlorade synen på höger öga. Den 19 november samma år blev han skjuten i sitt vänstra öga under en sittprotest mot behandlingen av de skadade och dödade demonstranternas familjer.

Hararah träffades av hagel på några meters håll. Sedan dess är han blind.

Baksidan av den vändbara ögonprotesen visar ordet frihet.

Foto: Anders Hansson

Donetsk, Ukraina

Slavyansk i östra Ukraina blev tidigt centrum för de militanta separatister som utropade Folkrepubliken Donetsk. Vid alla vägar in i staden har separatister byggt vägspärrar av bildäck och annat bråte. Några äldre kvinnor och en man ber för separatisternas säkerhet.

Foto: Niclas Hammarström

Bomi, Liberia

David Sakei 50, behandlades för Ebola vid Ebola Treatment Center i Bomi county. Bilden fick tredje pris i årets bild 2015, kategori utland. 

Foto: Linda Forsell

Moskva, Ryssland

En epidemi sveper genom Ryssland. Enligt lokala organisationer är omkring 2,5 miljoner människor beroende av heroin och det tog bara tre år för en ökning på en halv miljon mellan 2008 och 2011, ett hot som landet inte har råd med. FN beräknar att innan det här århundradets slut så kommer Rysslands 144 miljoner invånare att vara bara 100. Genomsnittsåldern är 64 år för ryska män och 76 år för kvinnor, lägre än i till exempel Bangladesh.

Hand i hand med heroin kommer ett annat hot - hiv. Ryssland med omnejd är den enda regionen i världen där antalet aids-smittade fortfarande ökar och Världsbanken tror att 20 000 ryssar kommer att dö i sjukdomen varje månad år 2020.

Dalja och Pavel är heroinmissbrukare och lever tillsammans i en förort i Moskva. Pavel har levt med missbruket i 20 år utan att det har påverkat hans vardag nämnvärt. Han arbetar som chef på en revisionsbyrå och klarar sina omkostnader utan att hamna i trubbel. Nyligen kom det första verkliga nederlaget, han fick reda på att han har HIV. Dalja har tagit droger i olika former sedan hon var i tonåren, hon är en stolt missbrukare säger hon. Helst skulle hon vilja ha ett bra jobb och kunna resa på semestern, Indien är hennes favoritland, men eftersom det inte finns några jobb trots universitetsutbildning, så tycker hon att det är lika bra att ta droger. Det är bara lite mer än ett år sedan hon lyckades ta sig ur en sju år lång misshandelsrelation.

Foto: Moa Karlberg

Stockholm, Sverige

Catherine anländer till Södersjukhusets förlossningsavdelning. Barnet är dock redan fött – han kom till världen i bilen, två timmar efter första värken. Bilden tilldelades första pris i Årets bild 2015 i klassen vardagsliv Sverige.

Foto: Johan Persson

Bulgarien

Ekonomisk kris, massarbetslöshet och besvikelse över EU-medlemskapet gör att människor i bruna uniformer återigen har börjat marschera längs Europas gator. ”Det största hotet (mot EU) just nu kommer från våldsam högerextremism”, konstaterade kommissionären Cecilia Malmström i en radiointervju som citerades världen över.

Bulgarien är EU:s fattigaste medlemsstat och ett av de länder som är värst drabbat av våldsamma hatbrott.

Zlatina Dimitrova, 20, sitter nedsjunken i soffan i nynazistiska Nationellt motstånds samlingslokal och broderar. Hon kallar sig ”fri nationalist” men känner sig hemma här, trots att det är få kvinnor i rörelsen. "Jag vet verkligen inte varför vi inte är fler, kvinnor kanske är mer rädda för modiga idéer?" Hennes högsta dröm är att få barn, flytta ut på landet, odla sin egen mat och ta hand om hemmet.

Foto: Alexander Mahmoud

Eskilstuna, Sverige

Muhammed Haddi och hans tre döttrar Fatima, Kawthar och Aman vid den sönderbrända moskén i Eskilstuna. Mohammed var i moskén när branden startade.

- Jag var sen dit och jag hann bara vara där i fem minuter då jag hörde att ett fönster krossades. Jag sprang hem barfota, min familj stod på vår balkong och tittade på röken. Jag är mer rädd nu för att gå runt på stan, speciellt på natten. Sverige är det mest fria landet i Europa, ändå händer saker som detta.

Foto: Jacob Zocherman

Leer, Sydsudan

En man betraktar kvarlevorna från stridigheter i området. Alla hål i marken är tecken på splitter från granater. Befolkningen i Leer säger att de flesta offren är civila som har blivit klädda i militäruniformer av regeringssoldater i ett försök att få dem att se ut som militära offer. Bilden fick första pris i kategorin Vardagsliv Utland Årets bild 2015. 

 

Foto: Magnus Laupa

Västmanland, Sverige

Rökdimman ligger tät. Andreas Haanpää och hans kollegor i Hemvärnets insatskompani drar kilometervis med brandslang, en förebyggande insats som ska stoppa eldens spridning om vinden vänder. Storbranden i Västmanland, räknas som den största i modern svensk tid och engagerade hela det svenska samhället.

Foto: Johan Persson

Donetsk, Ukraina

Sedan den så kallade vapenvilan undertecknades den 5 september 2014 mellan de stridande parterna i östra Ukraina har över 300 personer blivit dödade. I rebellkontrollerade Donetsk, en gång en stad med en miljon invånare, pågår fortfarande tunga strider kring flygplatsen. 85-åriga Valentina Georgievna och 73-åriga Larissa Losifovna hade aldrig träffats förut men blev vänner när de flyttade in i det här skyddsrummet i Kiyevskiy-distriktet, precis söder om flygplatsen.

Foto: Vilhelm Stokstad

Jambiani, Tanzania

Volontärresor är den nya tidens backpacking. En vilja att ta sig utanför turistområdena och uppleva genuin kultur. Att hjälpa till ger ett sammanhang och en anledning att vara där. Men att åka på en arrangerad volontärresa utan förbehåll och eftertanke, kan lätt göra att ett ”vi och dem”-tänk bidrar till att öka klyftorna snarare än minskar. Detta blir extra tydligt när de i relation extremt rika volontärerna – vars resekostnad ofta motsvarar flera årslöner i det mottagande landet - bor i muromgärdade områden, ibland med egen kock och hemhjälp, för att bara göra dagsutflykter till verkligheten utanför muren och hjälpa ”dem”.

En nyttig volontärresa kräver mer efterforskning än en vanlig charter. Det finns en uppsjö av företag, organisationer och resebyråer som erbjuder volontärresor i olika former. Vissa är professionella och bidrar till en positiv utveckling. Men många arbetar inte alls långsiktigt, en del är direkt kontraproduktiva genom sättet de arbetar och agerar på gentemot lokalbefolkningen.

Omvärlden i bilder 2014

Bränder, ebola och ekonomiska kriser. Elva starka bilder från året som gått.