Go to main navigation
Banner

Papperstidningen läggs ner, men tidningen lever vidare på nätet.

Foto: OmVärlden

OmVärlden

Papperstidningen läggs ner

Efter 44 år läggs papperstidningen OmVärlden ner. Det sista numret kommer i december. Men OmVärlden ska leva vidare på nätet. Sida, som äger tidningen, hoppas att OmVärlden ska nå fler läsare via digitala kanaler.

– OmVärlden ska även i fortsättningen vara oberoende och redaktionen ska arbeta med journalistiska metoder, säger Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo.

Det första numret av tidningen kom ut 1970, det var då ett magasin som hette Rapport från Sida. Senare byttes namnet till Sida Rapport och 1994 togs namnet OmVärlden. Fram till 2009 var redaktören för tidningen anställd på Sida, men i samband med att man gjorde om den dåvarande tabloiden till ett magasin kopplades tidningen loss från myndigheten och började produceras av en helt självständig redaktion.

Den nuvarande redaktionen har gjort tidningen sedan 2010. Då fick ett konsortium bestående av Global Reporting och Politikens Arena Medier uppdraget att producera tidningen, ett nyhetsbrev, webbsidan och att sprida materialet via sociala medier.

Kontraktet löper ut vid årsskiftet och tills dess ska ett så kallat avrop göras på ett ramavtal för digitala medier som Sida redan har med tre företag: Global Reporting, Intellecta Corporate och Proidea.

– Den ökande internetanvändningen, mobiler och surfplattor leder till att man konsumerar nyheter på nytt sätt. Våra målgrupper är online hela tiden då behöver OmVärlden också vara det. Vi tror att användningen av OmVärlden kommer att öka och att fler människor nås när tidningen ges ut digitalt, kommenterar Joachim Beijmo.
– OmVärlden har ett fantastiskt innehåll och ska fortsätta att vara först och bäst med bevakningen av globala utvecklingsfrågor och bistånd, lägger han till.

Det digitala materialet från OmVärlden kommer att vara gratis. De läsare som prenumererar på tidningen kommer att kontaktas av Sida för att få tillbaka pengar om prenumerationen varar längre än till årsskiftet.

 

Anki Wood