Go to main navigation

Afghanistan

Spänt läge efter valet i Afghanistan

Presidentkandidaten Abdullah Abdullah protesterar mot påstått valfusk i samband med det val som nyligen hölls i Afghanistan och bojkottar rösträkningen. Många vanliga afghaner betvivlar att de någonsin kommer att få uppleva en normal situation i det krigshärjade landet.

Närmare sju miljoner afghaner, motsvarande 60 procent av de röstberättigade, beräknas ha deltagit i den avgörande presidentvalsomgången den 14 juni - det första demokratiska maktskiftet i landets historia. Det höga valdeltagandet är ett bevis för att de flesta afghaner verkligen vill delta i en demokratisk politisk process.

Trots att talibanerna hotat att hugga fingrar och händer av dem som deltog så köade miljontals människor för att få rösta fram den av de två kandidater som ska ta över efter den avgående presidenten Hamid Karzai, som suttit vid makten i 13 år.

Det är ännu osäkert vem av de två kandidaterna Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani som kommer att vinna.

I den första valomgången fick den tidigare utrikesministern Abdullah Abdullah 45 procent av rösterna, delvis tack vare sitt engagemang mot talibanerna.

Men hans motståndare, den tidigare finansministern Ashraf Ghani, tycks inför valet ha vunnit över många anhängare på grund av sin ekonomiska politik.

Vissa analytiker menar att Abdullahs kritik mot valkommissionen och påståenden om valfusk beror på hans motståndares snabbt tilltagande popularitet. Enligt Abdullah har över en miljon felaktiga röster räknats in.

Medan konflikten om valet pågår så hoppas samtidigt många afghaner att den kandidat som till sist utropas som vinnare den 22 juli ska kunna förbättra situationen i det sargade landet.

– Jag röstade på Ghani med förhoppningen att han ska förbättra ekonomin och göra landet oberoende av utomstående aktörer, säger 60-åriga Haji Mohammad Asif från Helmand-provinsen.

Mohammad Asif Mohammadi, 35, är ordförande för ett lokalt råd, en "shura", i Helmand-provinsens huvudstad Lashkargah.

– Vi beslutade gemensamt att rösta på Ghani, han är kunnig och högutbildad, han är ärlig och var inte inblandad i de brott som begicks i det förgångna. Han kommer att se till att det blir fred i landet, säger Mohammad Asif Mohammadi.

Andra anhängare till Ghani påpekar för IPS att de båda kandidaterna har så olika bakgrund. Medan Ghani föreläste om ekonomi vid det amerikanska Johns Hopkins-universitetet arbetade Abdullah som läkare åt mujahedinstyrkor som bekämpade Sovjets ockupation.

Senare, 1992, blev Abdullah försvarsdepartementets talesperson, medan Ghani arbetade för Världsbanken.

– Vårt lands ekonomi är mycket svag och Ghani är rätt man att lösa våra problem, säger Said Faizalahq, som driver en butik i Lashkargah.

Närmare 90 procent av Afghanistans statsbudget kommer från internationella biståndsgivare. Men biståndet har minskat samtidigt som de utländska styrkorna börjat lämna landet.

Enligt Världsbankens senaste bedömning minskade tillväxten till 3,6 procent under förra året, vilket kan jämföras med 14,4 procent föregående år. Minskningen kan hänga samman med att många investerare oroar sig över den framtida säkerhetssituationen i landet. Världsbanken räknar med att tillväxten kommer att ligga på en lika svag nivå i år som under förra året.

Giuliano Battiston/IPS