Go to main navigation
Franska journalister Västpapua

En Facebook-grupp har startats till stöd för de fängslade journalisterna Thomas Dandois och Valentine Bourrat. https://www.facebook.com/freethomasandvalentine

Foto: Facebook.com

NYHET

Två franska journalister fängslade i Västpapua

Två franska journalister från den fransk-tyska tv-stationen Arte sitter fängslade i Västpapua. De arresterades i början av augusti, anklagade för anti-indonesisk propaganda och för att ha åkt in i regionen på turistvisum. 

Thomas Dandois och Valentine Bourrat planerade att samla material om den självständighetskamp som pågår i området. De ville besöka rebellgruppen OPM och också dokumentera levnadsvillkoren för lokalbefolkningen. Den lokala guiden, deras ”fixare”, arresterades samtidigt som fransmännen.

I ett reportage i det senaste numret av OmVärlden rapporterar vi om den över 50 år långa konflikten som pågått i den indonesiska regionen, som är belägen på den västra delen av Nya Guinea. Området ockuperades av Indonesien 1962 och omkring 100 000 människor befaras ha dött i det inbördeskrig som pågått sedan dess.

Engagemanget för de fängslade journalisterna är stort i Frankrike berättar TV4:s utrikeskorrespondent Bertil Karlefors, som tidigare arbetat med Valentine Bourrats pappa, Patrick Bourrat, legendarisk reporter på den franska tv-kanalen TF1, som dog under ett uppdrag i Kuwait 2002.

Franska myndigheter har tagit kontakt med den politiska ledningen i Indonesien, mediebevakningen har varit omfattande och organisationen Reportrar utan gränser kritiserar fängslandet, kommenterar han.  

Indonesiens tillträdande presidenten Jokowi Widodo har under sin valkampanj lovat att förbättra villkoren för befolkningen i Västpapua och även lovat att området ska öppnas upp för journalister. Men Widodo tillträder inte förrän den 20:e oktober och fram till dess är det den gamla, hårdföra regeringen som sitter kvar.

– Den stora oron nu är att det ska bli en rättegång som kan leda till en lång fängelsedom. Det bästa för alla är om de två reportrarna blir utvisade, säger Bertil Karlefors.

Anki Wood