Go to main navigation
Anna Stenvinkel Forum Syd

Rättighetsfrågor och klimatet är viktiga frågor för Forum Syds nya generalsekreterare Anna Stenvinkel.

Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

INTERVJU

Anna Stenvinkel är Forum Syds nya generalsekreterare

Anna Stenvinkel börjar i februari som ny generalsekreterare på Forum Syd. Hon har många år inom civilsamhället bakom sig och kommer närmast från Miljöpartiet.

Med föräldrar som engagerade sig för både andra människor och världen kom Anna Stenvinkels eget intresse för sina medmänniskor och globala frågor tidigt. Efter studier med inriktning på statskunskap och  internationella organisationer i Uppsala och ideellt engagemang i Röda korset har hon i snart tjugofem år arbetat inom civilsamhället.

– Jag tänkte ett tag att jag skulle bli sjuksköterska för att vi på något vis blir matade med att det är det ultimata jobbet för den som vill ut och förändra världen. Men jag insåg att det finns andra saker jag är bättre på, som att leda och organisera, säger Anna Stenvinkel.

Första jobbet blev som sekreterare på Röda korsets ungdomsförbund för att sedan snabbt ta steget till organisationens förbundssekreterare. Därefter har hon bland annat varit generalsekreterare på Personskadeförbundet (RTP) och verksamhetschef på rekryteringsgruppen Aktiv Rehabilitering.

– På Aktiv Rehabilitering hade vi flera projekt finansierade via Forum Syd. Vi utgick från att stärka individen, att stärka det som funkar för att kunna leva det liv man vill leva. Det är häftigt att se hur människor växer och metoden har sedan använts i andra länder, säger Anna Stenvinkel.

Närmast kommer hon från tjänsten som kanslichef för Miljöpartiet. Många gånger ett ledarskap under tuffa omständigheter.

– Den ständigt mediala påpassningen och granskningen vi utsätts för är utmanande. Här har det bland annat varit min roll att stå stabilt och hantera det som behövs, säger hon.

Tillbaka till civilsamhället

Efter sju år lämnar Anna Stenvinkel i februari Miljöpartiet för att istället ta sig an jobbet som generalsekreterare för Forum Syd.

– Jag bär med mig mina viktigaste frågor, som ju också är bärande hos Miljöpartiet, det vill säga rättighetsfrågor och klimatfrågan in i min nya roll. Och jag ser fram emot att vara med och bidra till den motkraft civilsamhället behöver vara i både Sverige och världen.

Forum Syd beskriver Anna Stenvinkel som ett nätverk som många i civilsamhället har någon beröringspunkt i.

– Jag skulle säga att många i branschen ser det arbete som Forum Syd har gjort och gör och dess kapacitet. Det tror jag är ett momentum som är viktigt att bygga vidare på, säger hon men medger samtidigt att för de som inte är så insatta är organisationen relativt okänd.

– Jo, så är det. Nu när jag får berätta om min nya tjänst är det många utanför branschen som undrar vad Forum Syd egentligen gör. Det tar jag med mig.

Så, vad gör Forum Syd?

– Det är en av de största biståndsorganisationerna i Sverige med verksamhet över hela världen, och inte bara i Syd. En organisation som förmedlar bistånd, driver många egna projekt och påverkansarbete. Det skulle jag säga är det korta svaret.

Du börjar den 25 februari. Vad händer då?

– Då ska jag lyssna och lära. Jag ska prata med styrelsen och anställda, känna av vilka önskemål och förväntningar som finns och sedan bidra med mina erfarenheter och utveckla det som redan görs, säger hon.

Klimatutmaningen överskuggar allt

När vi går över till att prata om världens utmaningar är det tydligt var Anna Stenvinkels fokus ligger.

– Klimatutmaningen överskuggar allt. Den drabbar alla och den drabbar fattiga, kvinnor och barn mest. Det är  ingen lek och klimatförändringarna slår hårdast mot de som har det sämst. Här är Agenda 2030 ett otroligt viktigt verktyg och vi måste alla vara med och bidra.

– Skippa Thailandsresan och ta tåget till Spanien istället eller köp nästa par jeans second hand, föreslår Anna Stenvinkel.

Vi nåddes nyligen av nyheten att enprocentmålet för biståndet hålls i den budget som nu röstats igenom i riksdagen. Hur ser du på det?

– Visst ska man glädjas åt en procent men det återstår att se vad det kommer innebära. Vad kommer det vara för slags bistånd? Hur kommer det påverka civilsamhällets arbete?

Var får du kraft och energi ifrån att fortsätta engagera dig?

– Det finns inget alternativ, jag vill kunna se mina barn i ögonen och känna att jag har gjort det jag kan för den här världen. Jag skulle inte kunna sova gott om jag inte jobbade för den goda saken.

Louise Gårdemyr