Go to main navigation
Yacouba Sawadogo och Tony Rinaudo Right Livelihood Burkina Faso Niger

Yacouba Sawadogo och Tony Rinaudo är två av årets mottagare av Right Livelihood-priset.

Foto: Mark Dodd/World Vision & Silas Koch

INTERVJU

De får öknen att blomstra

Yacouba Sawadogo och Tony Rinaudo arbetar på olika sätt med att få ökenområden att frodas igen. För sitt arbete mot miljöförstöring i Sahel-området får de årets Right Livelihood-pris.

En är uppväxt i Burkina Faso och en i Australien, båda med naturen bakom hörnet och med en kärlek till skogen som senare har växt till ett allt större miljöengagemang.

– Jag växte upp med grönska och djur runt omkring mig men har sett miljön förstöras över tid. Träd har alltid haft en särskild betydelse för mig och de kan verkligen vara avgörande för både miljö och människor, säger Yacouba Sawadogo. 

– Jag älskar skogen och den fanns bara bakom huset när jag var liten. Då fick jag upp ögonen för vad vuxna gjorde mot miljön och jag förstod inte alls varför. Hur kan det vara normalt att förstöra miljön? berättar Tony Rindaudo.

Deras arbete uppmärksammas i år av Right Livelihood-stiftelsen och de befinner sig i Sverige för att ta emot utmärkelsen, även kallat det alternativa nobelpriset. Deras vägar har mötts tidigare, även då vid en prisutdelning, fast i Namibia. 

Sahel-regionen har genom åren drabbats av en rad utmaningar, såsom konflikter och klimatförändringar. Många människor har tvingats fly eller är i behov av humanitär hjälp för att överleva. För årets Right Livelihood-pristagare är en del av lösningen att minska ökenspridningen.

Sawadogos teknik bygger på experiment med traditionella planteringshål för jord, vatten och biomassa (kallat “Zaï” på det lokala språket). Metoden leder ofta till en bättre motståndskraft mot klimatförändringar och ökad matsäkerhet. Foto: Mark Dodd

För Yacouba Sawadogos del började arbetet i Burkina Faso under 1980-talet då regionen drabbades av svår torka. Sedan dess har han arbetat med att ta tillbaka grönskan och bygga upp en skog som idag har en stor mångfald av träd- och växtarter.

– Det har blivit bättre, många av träden och djuren har kommit tillbaka och jag hoppas på att den utvecklingen kommer hålla i sig. Det går att bekämpa klimatförändringarna, säger Yacouba Sawadogo.

Han berättar att han dagligen tar emot besökare, studenter och ungdomar som vill lära sig mer om hans metod att återplantera skog i torr jord. Metoden kallas Zaï och går ut på att ta tillvara det sparsamma regnet och plantera i små fickor i jorden. Lektionerna hålls under träden i skogen han planterat.

– När jag delar med mig av min kunskap tar de med sig den hem till sina byar och sprider den vidare. Det känns bra att mitt arbete lever vidare.

Tony Rinaudos teknik går ut på att driva upp träd från redan existerande rotsystem, som han kallar ”den underjordiska skogen”. Genom att välja rätt växter, beskära dem på ett speciellt sätt och skydda dem, växer de sedan upp till träd. Metoden leder till både minskad ökenspridning och livsmedelsäkerhet. Foto: World Vision/Silas Koch

Tony Rinaudo utbildade sig till agronom och flyttade till Niger som vuxen för att bekämpa torkan och hungern där. Med tiden har han utvecklat ett sätt som kan få torra markområden att grönska och som har spridit sig till fler länder i Afrika och som har möjliggjort för många att stanna kvar och kunna försörja sig.

– Jag var med och såg de första riktigt allvarliga perioderna av torka i landet och vilka konsekvenser det fick. Skördarna misslyckades, människor hade inte byggt upp några förråd, många män lämnade sina byar för att hitta jobb och miljontals människor dog, säger Tony Rinaudo.

– Nu står vi inför samma utmaningar men de har intensifierats.

Idag arbetar Tony för organisationen World Vision mer på makronivå, men han har länge varit engagerad på plats i olika projekt, bland annat med barn och ungdomar i skolan.

– En pojke jag träffade sa ”Om våra föräldrar fortsätter förstöra miljön kommer vi inte kunna skaffa barn eller äta oss mätta när vi blir stora”. Barn är en viktig röst som kan få sina föräldrar att tänka om.

Precis som Yacouba är Tony positiv till att det går att förändra.

– Det är lätt att fokusera på de negativa sakerna som händer i världen. Men jag tror att det är bättre att fokusera på vad som faktiskt går att göra.

Louise Gårdemyr


Yacouba Sawadogo talar det lokala språket Moré. Tack till Kali Ouedraogo för tolkhjälp.