Go to main navigation
Melissa Doa HOPE book refugee flykting UNHCR bok

Doaa Al Zamel historia berättas i boken "Hopp: Doaa's flykt till Sverige" skriven av UNHCR:s chefstalesperson Melissa Fleming.

Foto: UNHCR

INTERVJU

Doaa Al Zamel överlevde fasorna på Medelhavet – nu berör hon en hel värld

Vad får en högt uppsatt FN-chef att skriva en bok om ett ensamt flyktingöde?

 Mitt jobb handlar om att få människor att bry sig, säger Melissa Fleming, chefstalesperson på UNHCR.

Nyheterna om konflikter och katastrofer möter oss nästan dagligen i morgontidningar och i sociala medier. Kriget i Syrien är inne på sitt åttonde år och fler människor än någonsin är på flykt världen över. Runt 65 miljoner. 

Men ändå har vi svårt att bry oss. 

– Vi tenderar att stänga av när vi ser att det handlar om stora grupper människor – massor – på flykt. Det finns forskning på detta, fenomenet kallas ”psychic numbing” – vi blir helt enkelt avtrubbade, säger Melissa Fleming, chefstalesperson på UNHCR när vi ses i samband med att Sverige för UNHCR tillsammans med Dramaten anordnar en kväll för Syrien.

Så vad får världen att engagera sig?

När Melissa Fleming, chefstalesperson på UNHCR fick höra talas om Doaa Al Zamel förstod hon att det var ett öde som skulle gripa en hel värld.

Doaa Al Zamel hade, mot alla odds, lyckats överleva en mycket svår resa över Medelhavet. När båten sänktes dog nästan alla de 500 personer som befunnit sig ombord. Till slut kom Doaa till Sverige. Hennes historia finns nu berättad i boken ”Hopp: Doaas flykt till Sverige”.

Efter fyra dygn, tillsammans med 1,5-åriga Masa på en badring i Medelhavet, räddades de och flögs till ett sjukhus i Grekland.

–  Jag åkte dit och träffade henne, vi fick bra kontakt och hon anförtrodde mig sin historia vilket ledde till det Ted talk som jag gav i Thessaloniki. Jag övertygade sedan Doaa att dela med sig av sitt liv även i en bok, berättar Melissa Fleming. 

Doaa växte upp i Daraa i Syrien, nära gränsen till Jordanien, med sina föräldrar och sex syskon. Hon tyckte om att gå i skolan och drömde om att bli polis. Men 2011 vändes familjens liv upp och ner. Kriget kom, de tvingades fly och hamnade i kuststaden Gamasa i Egypten. De klarade sig till en början bra men ju fler flyktingar som kom till staden desto mer ansträngd blev situationen för alla dess invånare. 

Doaa träffade Basem i Gamasa. De blev kära,  förlovade sig och drömde om en framtid någon annanstans och beslutade sig för att ta vägen över Medelhavet – till Europa. Efter att ha samlat ihop de 2500 amerikanska dollar som smugglarna krävde klev de i september 2014 tillsammans med 500 andra flyktingar på den båt som skulle bli deras öde.

– Doaas historia beskriver hela situationen kring Syrien; hemskheterna och hopplösheten. Men också motståndskraften hos människorna som orkar fortsätta. Jag vet inte hur många gånger jag mött människor och sagt ”Herregud, och du överlevde det?”, berättar Melissa Fleming.

 

 

Över två miljoner människor har hittills sett Melissa berätta Doaas historia genom ett Ted Talk från  Thessaloniki 2015, där frågar sig Melissa bland annat ”varför så lite görs”.

Skulle du säga samma sak om år 2018? 

– Ja, tyvärr. Antalet flyktingar fortsätter öka. Vi ser att finansiering för till exempel vidarebosättningar minskar kraftigt. Särskilt från USA. Chocken från 2015 har lagt sig men nu måste vi fokusera på exempelvis investering. Att investera i flyktingarnas framtid. Vi kan faktiskt påverka Syriens framtid – flyktingarna är framtidens ledare, advokater och lärare, menar Melissa Fleming.

Så varför gör vi inte mer? 

–  Krig och konflikter blir allt mer komplicerade och blir också mer komplexa ju längre tiden går. Från UNHCR:s håll gör vi vad vi kan men brist på finansiering, svårigheter att nå ut till drabbade människor och en krigsföring som bland annat gör civilbefolkningen till offer försvårar situationen ytterligare.

Många analyser, av bland annat International Crisis Group, pekar på att det handlar om makt, politik och pengar.

– Jag hoppas på att det nya globala avtalet för flyktingar som håller på att förhandlas bland FN:s medlemsstater kan förbättra situationen för flyktingarna. Avtalet tar upp finansiering, investeringar i infrastruktur och utveckling i värdland, mekanismer för den privata sektorn och att varje land måste göra sin del vad gäller till exempel vidarebosättningar. UNHCR är drivande tillsammans med länder som exempelvis Sverige, säger Melissa Fleming.

Boken publicerades först i USA och Storbritannien i januari 2017. Den har sedan översatts till 28 språk och kom ut på svenska i slutet av förra året. Och nu kan den bli film, bland annat Steven Spielberg har visat intresse. 

– Alla som har hört mig berätta om Doaa eller läst boken börjar gråta och vill veta mer. I vissa stater i USA till exempel läser högstadieungdomar, vars föräldrar röstade på Trump, boken och får upp ögonen för en värld långt borta. De börjar bry sig.

Idag bor Doaa i Sverige tillsammans med delar av sin familj, hon läser svenska och vill studera för att bli advokat. Samtidigt som hon bearbetar ett trauma svårt att greppa.

– Hon behöver läka men det är svårt när kriget fortfarande pågår, och hon oroar sig för familjemedlemmar som finns kvar i Jordanien och Libanon, berättar Melissa Fleming.

Louise Gårdemyr