Go to main navigation
Lars Arrhenius generalsekreterare Läkarmissionen

Lars Arrhenius är ny generalsekreterare på Läkarmissionen.

Foto: Håkan Flank/Läkarmissionen

INTERVJU

Lars Arrhenius: “Doktor Mukwege inspirerar mig”

Lars Arrhenius är jurist, barnrättskämpe och blev nyligen Läkarmissionens nye generalsekreterare. Han tycker det är viktigt att lyfta goda exempel och vill att Läkarmissionen ska synas mer i svensk samhällsdebatt.

Det har gått en vecka sedan Denis Mukwege blev en av mottagarna av Nobels fredspris när OmVärlden pratar med Läkarmissionens nye generalsekreterare Lars Arrhenius.  

– Ja, jag fick en fantastisk början på den här tjänsten när Doktor Mukwege fick fredspriset. Det känns som en bra stämpel på ett bra arbete. Ibland diskuteras om biståndet gör någon skillnad, men här har vi ett bra exempel på att det verkligen gör det. Det är viktigt att lyfta!

Lars Arrhenius är i botten jurist, inriktning mänskliga rättigheter, och har arbetat som advokat i 16 år. Han kommer närmast från att ha arbetat med utredningsuppdrag för regeringen, något som han håller kvar i på halvtid fram till årsskiftet.

Men Lars Arrhenius har också arbetat som Sveriges första barn- och elevombud, varit ordförande för barnrättsorganisationen ECPAT, generalsekreterare för Friends och vice ordförande för Unicef. Mänskliga rättigheter och just barns rättigheter verkar vara en röd tråd.

Jag växte upp som missionärsbarn i Rwanda och Burundi, det kan nog ha påverkat mina val i livet. Då fick jag själv se att alla inte har samma förutsättningar, säger Lars Arrhenius och tillägger:

– Ett stort antal av Läkarmissionens projekt rör just barn, en grupp som är viktiga att lyssna på och jag hoppas kunna fortsätta bidra med mitt engagemang för de här frågorna.

Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som började sitt arbete 1958, då framförallt med fokus på att stötta läkare och sjukhus i Sydafrika. I dag pågår ett bredare arbete med fattigdomsbekämpning, utbildning och självförsörjning i många olika länder. Nu pågår en sammanslagning med organisationen International Aid Services (IAS) som framförallt arbetar med vatten- och sanitetsprojekt.

– Jag kommer in i ett skede som är väldigt spännande. Jag tror på samarbete och hur det bidrar till ett mer effektivt bistånd. Sammantaget kommer vi bli en stor biståndsorganisation, säger Lars Arrhenius.

Hur ska vi få människor att fortsätta engagera sig?

– Jag tror att det är viktigt att fortsätta lyfta goda exempel. Det är vårt ansvar som organisation att visa att det faktiskt går att göra skillnad, säger Lars Arrhenius som också vill att Läkarmissionen ska synas mer i den svenska samhällsdebatten.

Vad inspirerar dig?

– Doktor Mukwege och andra goda exempel. Läkarmissionen arbetar nära lokala organisationer på plats, att se deras arbete på fältet är inspirerande. Jag besökte nyligen ett projekt i Rumänien som riktar sig till den utsatta gruppen romer och som visade hur vi är med och förändrar människors liv.

Lars Arrhenius tar över efter Johan Lilja.

Louise Gårdemyr