Go to main navigation
Naomi Liberia oxfam-scandal

Naomi Tulay-Solanke kallar biståndsvärlden för "pojkklubb" och arbetar dagligen med att utmana det patriarkala samhället.

Foto: Personal

INTERVJU

Naomi Tulay-Solanke: “Fler kvinnor behövs i biståndsvärlden”

Naomi Tulay-Solanke är uppväxt i ett konflikthärjat Liberia och är inte chockad av det som avslöjats i samband med Oxfam-skandalen. Hon har stött på många män som Oxfam-männen genom åren.

– Min syster blev nästan ihjälslagen av fredsbevarande trupper i närheten av vårt hem, berättar Naomi Tulay-Solanke. Bara för att hon vägrade att gå ut med befälhavaren. 

Liberia har tagit emot både fredsbevarande trupper och biståndsarbetare under en längre tid. Inbördeskrig och humanitära katastrofer såsom ebola har skapat ett land i kris och många sårbara samhällen. När Naomi gick på college rörde sig flera styrkor runt skolan och försökte ta kontakt med unga tjejer – de viftade med pengar och frågade efter sex.

– De kommer till ett land där befolkningen är väldigt utsatt – de är priviligierade, ofta vita män med pengar och tillgångar. Samma människor som är där för att hjälpa folket utnyttjar alltså unga tjejer sexuellt vilket bara skapar fler problem, säger Naomi Tulay-Solanke och fortsätter:

– Det har blivit bättre men vi kämpar fortfarande med konsekvenserna – jag vet flera tjejer som har blivit gravida efter att män från fredsbevarande styrkor och biståndsorganisationer utnyttjat dem. Och sedan åker männen hem och överlämnar ansvaret till tonårsmamman som inte sällan blir utfryst av sin familj.

Ingen chock  

När avslöjandena runt Oxfam chockade en hel värld blev Naomi snarare överraskad av att världen inte hade koll.

– Självklart gör det ont i hjärtat varje gång jag läser om nya fall, det ska inte hända – även om det finns riktlinjer och regler behöver organisationerna bli bättre på att implementera dessa och se till så att de som skickas ut för att arbeta är kvalificerade, menar Naomi Tulay-Solanke.

Efter att själv ha blivit utnyttjad under andra omständigheter blev Naomi gravid som 14-åring och arbetar idag med att hjälpa kvinnor som befinner sig i samma sits. 

Fler kvinnor i ledande positioner

Att driva en ideell organisation som kvinna är inte lätt, men enligt Naomi viktigt för att kunna förändra och slå tillbaka mot det patriarkala samhället. Hon kallar biståndsvärlden för ”en pojkklubb”.

– Det behövs fler kvinnor! Framförallt i ledande positioner. Då kommer fallen av sexuella trakasserier och övergrepp minska. Plus att de humanitära insatserna blir både bättre och mer hållbara.

Just nu fryser flera myndigheter biståndet till Oxfam. Är det rätt väg att gå?

– Det är ju ett strukturellt problem. Organisationerna gör generellt ett bra jobb. Fryser man biståndet så drabbar det människor som är i verkligt behov av hjälp. Det är snarare individer som borde frysas ut, säger Naomi Tulay-Solanke.

Louise Gårdemyr