Go to main navigation
Lukas app lansering intervju redaktionen frilans

Lukas Bergström har utvecklat OmVärldens nya app där läsaren snabbt får nyheter om global utveckling.

Foto: Tova Jertfelt

INTERVJU

Lukas Bergström har skapat en app till OmVärlden

Vill du ha koll på globala frågor och politik? Nu finns OmVärlden som app att ladda ner rätt i din mobil.

– Perfekt för alla som vill hålla koll på vad som händer i världen, säger Lukas Bergström, 19 år, som har utvecklat appen. 

Omvärlden har blivit med app, och Lukas Bergström, som i juni tar studenten från Mediagymnasiet med inriktning teknik i Stockholm, är hjärnan bakom. 

Grattis! Hur känns det?

– Bra! Det har varit kul att ta fram OmVärldens app, apputvecking är ganska nytt för mig så jag har lärt mig mycket på vägen, säger Lukas Bergström.

Men det är inte på Mediagymnasiet som han lärt sig utveckla appar. 

– Det lärde jag mig lite av en slump. Jag blev intresserad av hemsideutveckling och programmering när jag behövde ha något att göra under långa seglingar med familjen.

OmVärldens applikation finns nu både för Android och IOS och bygger på OmVärldens redan befintliga hemsida.

Varför ska man ha OmVärlden som app?

– Det är ett bra sätt att hålla koll på vad som händer runt om i världen. OmVärlden har också till skillnad från många andra tidningar inte bara negativa nyheter om till exempel skottlossningar utan tar också upp positiva saker som händer globalt, säger Lukas Bergström, som tror att teknikutveckling kommer göra det lättare att utveckla appar i framtiden, och tillägger:

– Dels är det också ett smidigare sätt att hålla sig uppdaterad eftersom man kan få notiser när något publiceras och slipper gissa sig till när det kommer en ny artikel.

Tror du att unga människor är intresserade av globala frågor?

– Jag tror det skiljer sig från person till person. Vissa är mer insatta än andra men det känns som att fler har koll på den globala politiken idag eftersom alla har tillgång till internet. 

Förutom gymnasiestudier arbetar Lukas Bergström även deltid som front-end-utvecklare, något som han kommer fortsätta med efter han tagit studenten.

– Jag vet inte riktigt om jag kommer fortsätter med programmering i framtiden, jag funderar på att plugga vidare till civilingenjör. Men först ska jag ta det lugnt, jobba och kanske resa någonstans.

Louise Gårdemyr