Go to main navigation
Oliver Schulz in Ethiopia Photo Gabriele Casini

Oliver Schulz är ny generalsekreterare på Läkare utan gränser i Sverige.

Foto: Gabriele Casini

INTERVJU

Oliver Schulz vill slå igenom vår trötthetsbubbla

Oliver Schulz har nyligen lämnat Etiopien efter tre år som landansvarig för Läkare utan gränser. Nu är han organisationens nya generalsekreterare i Sverige och ser människors avtrubbning som en stor utmaning. 

– Det känns bra! Det är spännande att följa Läkare utan gränser på olika platser, varje plats har sin energi och charm, säger Oliver Schulz.

Nu har tyska Oliver Shulz alltså flyttat till Stockholm och Sverige efter tre år i Etopien, där han också föddes.

– Ja, det är lite av ett konstigt sammanträffande men mina föräldrar hade olika diplomatuppdrag så vi flyttade vart fjärde år. Att bli exponerad för så många olika verkligheter tror jag har format vem jag är och skapat en nyfikenhet och en förståelse.

– Och nu är mina barn med om samma sak, vi har flyttat vart tredje, eller vart femte år. Men i Sverige är det tänkt att vi ska stanna längre, säger Oliver Schulz och tillägger att lära sig ett nytt språk är bra för att undvika att tappa minnet.

Oliver Schulz har arbetat med logistik och ekonomi i flera av Läkare utan gränsers fältprojekt. I Etiopien, Haiti, Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa. Men rollen som generalsekreterare är ny. 

– Det är spännande, att arbeta på fältet ger ett perspektiv, det här blir något helt nytt, säger Oliver Shulz som är ödmjuk inför sitt nya uppdrag.

– Jag vet att det finns mycket jag måste lära mig och nu vill jag lyssna in mina kollegors idéer och visioner. Jag vet också att Sverige spelar en stor roll internationellt, i säkerhetsrådet till exempel, Sverige känns som rätt plats att vara på just nu.

Att han hamnade hos just Läkare utan gränser tror Oliver Schulz beror mycket på sin uppväxt men också på att han drivs av att se snabba resultat.

I den humanitära sektorn kan vi se resultat ganska snabbt och när jag insåg att man inte behövde vara läkare för att vara en del organisationen sökte jag, säger Oliver Schulz som är ekonom har en bakgrund inom försäljning och marknadsföring.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna i världen just nu?

– Jag tror att internet och sociala medier har gett oss större möjlighet att få veta mycket mer om konflikter, men det har också lett till en tsunami av information. Vilket leder till att saker normaliseras, att människor tröttnar och blir avtrubbade. Det är en stor utmaning att hantera.

– Men samtidigt behövs rapporterna om att sjukhus bombas, om att oskyldiga dör. Vi behöver arbeta mycket mer interaktivt för att upprätthålla intresset hos exempelvis våra givare. Och fortsätta rapportera om det vi ser varje dag, vara först in och först ut.

Läkare utan gränser i Sverige fyller i år 25 år.

– Här är det ju alltid en fråga om det ska firas eller inte? Ska vi fira att vi fortfarande behövs? Men samtidigt är det en fantastisk organisation med vårt oberoende och vår förmåga att höja rösten om orättvisor vi ser. 

Vad inspierar dig?

– Efter drygt sju år i fält handlar det verkligen om passion, passion för människor. När du träffar ett utmärglat barn utan energi som får hjälp och sedan kan spela fotboll och le igen - det får en att fortsätta. För visst är det ett tufft jobb, att arbeta med lidande och att rädda liv, men jag vill fortsätta kämpa för bättre resultat.

Oliver Schulz efterträder Mari Mörth som varit generalsekreterare sedan 2015.

Louise Gårdemyr