Go to main navigation
Petra Tötterman Andorff

Petra Tötterman Andorff är Kvinna till Kvinnas nya generalsekreterare.

Foto: Kvinna till Kvinna

INTERVJU

”Viktigare än någonsin att stå upp för kvinnors rättigheter”

Petra Tötterman Andorff ser det krympande civilsamhället som en av jämställdhetens största utmaningar och ska nu leda kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna.

Hur känns det att vara på topp?

– Det känns otroligt spännande och utmanade. Att leda en av Sveriges främsta kvinnorättsorganisationer är inget man gör lättvindigt men jag ser fram emot att ha en mer extern roll som organisationens talesperson.

Petra Tötterman Andorff har varit tillförordnad generalsekreterare sedan Lena Ag lämnade posten för att bli generaldirektör för nya Jämställdhetsmyndigheten i december. Nu är det alltså klart att hon blir Kvinna till Kvinnas nya generalsekreterare.

– Jag känner mig stolt över att jag har fått den här möjligheten. Nu har jag fått känna på tjänsten ett tag och ser fram emot fortsatt arbete.

År 2000 presenterade Kvinna till Kvinna rapporten ”Engendering the Peace Process”, den första i sitt slag att genomföra en genusanalys av ett fredsavtal. Senare samma år antogs FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. 

– Jag har alltid varit intresserad av internationella relationer, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor men när jag studerade fred- och konfliktstudier fick jag upp ögonen för Kvinna till Kvinnas genusanalys av Daytonavtalet som avslutade kriget i Bosnien och har sedan dess just fokuserat på jämställdhetsperspektivet i freds- och säkerhetspolitiska frågor, säger Petra Tötterman Andorff och tillägger:

– Fortfarande, efter nästan 20 år efter att resolution 1325 antogs, så är inte normen att få med kvinnors perspektiv på fred och säkerhet. Det gör vårt arbete viktigare än någonsin.

Petra Tötterman Andorff har i många år arbetat med kvinnorättsfrågan i Internationella Kvinnoförbundet för fred och säkerhet (IKFF) och blev en del av Kvinna till Kvinna 2014.

Idag ser vi ett krympande civilsamhälle och allt fler människorättsförsvarare som lever under hot.

Vad kommer hända om det utrymmet fortsätter krympa? 

– Ja, en av våra största utmaningar just nu är just svårigheterna för många av våra samarbetspartners att bedriva sin verksamhet. Kvinnors rättigheter hamnar allt mer i riskzonen och arbetet med jämställdhet riskerar avstanna. Vi ser också en ökad nationalism, inte bara i konfliktzoner utan även här i Sverige. 

Hur ser du på biståndets roll här?

– Det svenska biståndet är bra på att stötta civilsamhället och inkludera kvinnor. Men dagligen utsätts kvinnor för våld världen över. Därför måste vi fortsätta med att kämpa för kvinnors rättigheter och satsa på deras delaktighet. 

Hur det krympande utrymmet drabbar kvinnor går det att läsa mer om här. 

Kvinna till Kvinna bildades under balkankriget som ett aktivistupprop. I år fyller organisationen 25 år och vill nå ut mer till fler. 

– Vi har vuxit till att bli en av världens främsta kvinnorättsorganisationer aktiva i konfliktdrabbade områden. Behovet av vårt arbete är enormt och vi ser att vi kommer att fortsätta att behövas som stöd för kvinnor i krig och konflikt.

– Nu vill vi satsa på att bli mer synliga - bland både institutionella givare och allmänheten. Väl medvetna om att vi kämpar som alla andra att nå ut i bruset, men vi ser också ett stort engagemang för jämställdhet och kvinnors rättigheter i Sverige. Höstens metoo-rörelser visar ju på att vi även i Sverige inte är immuna mot patriarkala värderingar och beteenden som går emot jämställdhet.

Vad inspirerar dig?

–  Mina medarbetare runt om i världen som har mycket kunskap och erfarenhet och våra partners – de modigaste kvinnorättsaktivisterna som kämpar med risk för sitt eget liv. De fyller mitt arbete med mening. 

Louise Gårdemyr