Go to main navigation
Konstantin Davydkin, Moskva, Ryssland

Konstantin Davydkin är dokumentärfilmare och regissör med bas i Moskva. Hans senaste produktion “Grassroots” är en film om civilsamhällets kamp för miljön i Ryssland.

Foto: Igor Podgorny

INTERVJU

Ryska miljöaktivister i ny dokumentär – “Beredda att kämpa till slutet”

Att sätta sig upp mot makten i Ryssland är inte ofarligt. Den nya ryska dokumentärfilmen “Grassroots” skildrar miljöaktivister som kämpar mot alla odds.

Konstantin Davydkin är dokumentärfilmare och regissör med bas i Moskva. Hans senaste produktion “Grassroots” är en film om civilsamhällets kamp för miljön i Ryssland.

I dokumentären får vi följa tre miljöorganisationer som på olika platser i Ryssland tar upp kampen för miljön.

– Det är en film om människor som bryr sig, säger Konstantin Davydkin som kommer till Stockholm för Rysslandsdagarna för att visa och diskutera Grassroots.

Men det kan kosta att bry sig om miljön. I kampen mot storbolag och makthavare är det inte ovanligt att utsättas för våld, hot och trakasserier som miljöaktivist. En aktivist som porträtteras i filmen, Konstantin Rubakhin, tvingades lämna Ryssland efter att ha arbetat med att granska makten. Han har fått politisk asyl i Litauen och fortsätter därifrån sitt arbete med att granska korruptionshärvor och miljöbrott i Ryssland.

– Att sätta sig upp mot makten med sanning och rättvisa som mål är inte ofarligt, det tror jag tyvärr inte kommer förändras, säger Konstantin Davydkin som ändå har en känsla av att civilsamhället i Ryssland växer och blir starkare.

Människor inser att de har makt att påverka en situation, att de kan göra sin röst hörd. De lär sig uttrycka sina åsikter och försvara dem, säger han.

Organisationen Environmental Watch on North Caucasus arbetar i norra Kaukasus med att uppmärksamma olagliga deponier, föroreningar av vattenkällor och olagligt byggda villor. De drev även flera kampanjer inför vinter-OS i Sochi och anklagade ansvariga för att skada miljön. Ledaren för organisationen, Andrei Rudomakha, utsattes tidigare i år för grov misshandel.

Läs mer om världens värsta oljeutsläpp i ryska Usinsk

Ryssland införde den så kallade ”lagen om utländska spioner” 2012. Organisationer som får utländsk finansiering klassas som förrädare till nationen. Därefter har flera organisationer, däribland minst fjorton miljöorganisationer tvingats lägga ner sin verksamhet. Human Rights Watch har samlat organisationerna som stämplats som utländska spioner här.

– Jag frågade alla aktivister jag träffade under inspelningen om var de får sin energi ifrån, hur de orkar fortsätta kämpa. Alla svarade på samma sätt, att energin och styrkan kommer från att de tror så starkt på sin sak. De är beredda att kämpa till slutet. Deras beslutsamhet är väldigt imponerande, säger Konstantin Davydkin.

Aktivister har byggt upp ett tältläger i Karelia för att skydda skogen mot skövling. De turas om att ha jour, dygnet runt. Foto: Konstantin Davydkin  

Hur har filmen mottagits i Ryssland?

I Ryssland har filmen visats på små filmklubbar runt om i landet, kanske ett tjugotal gånger. Vi har sett att det finns ett intresse och hoppas på att kunna visa den mer framöver. Jag försöker också delta i visningar och diskussioner när jag kan.

Vad minns du särskilt från inspelningen?

Det största intrycket från när jag spelade in Grassroots var nog när jag spenderade en vinternatt ensam i skogen Karelia. Då bodde jag i ett tält med en kamin, varannan timme var jag tvungen att gå upp och slänga in mer ved, annars hade det blivit kallt. Men jag klarade att vara ensam med stjärnorna och tystnaden i skogen och för första gången hörde jag träd knaka på grund av kylan.

Hur ser du själv på miljöproblematiken?

Jag är väldigt orolig för mina barns framtid. Miljön är under stort hot, mycket på grund av vår ökade konsumtion. Det gäller inte bara Ryssland, utan globalt, hela planeten känner av konsekvenserna. Överutnyttjandet av naturresurser, skräpbergen som bara växer och en ovilja att ta tag i problemen som finns hos alla makthavare är skrämmande för mänsklighetens framtid.

Louise Gårdemyr