Go to main navigation
wastepicker
grahamstown southafrica
skräp

Monde Xinwa arbetar som skräpplockare i Sydafrika.

Foto: Laurence Stewart

INTERVJU

"Vi skräpplockare är människor med tankar, känslor och drömmar."

Ett viktigt, smutsigt yrke med låg status: miljoner människor globalt plockar skräp för att överleva. Monde Xinwa arbetar som skräpplockare i Sydafrika och kämpar varje dag mot fattigdom och stigmatisering.

- Monde Xinwa, 32 år från Grahamstown, Sydafrika.

Monde Xinwa har arbetat som skräpplockare i åtta år och samlar nästintill dagligen ihop avfall som papper, plastflaskor och burkar. Det är hans enda inkomstkälla.

– Hur mycket pengar jag tjänar är olika från dag till dag, allt från R50 (ca 35 svenska kronor) till R300 (ca 200 svenska kronor). Om jag tjänar lite mer kanske det går att ta ledigt några dagar, men oftast måste jag arbeta varje dag för att överleva, säger Monde Xinwa.

Väderförhållanden kan ofta försvåra arbetet. När det regnar är soptippen blöt vilket gör det svårt att samla in papper och när det är varmt blir risken för bränder större.

– Eftersom soporna inte sorteras innan de hamnar på tippen kan det uppstå bränder, till exempel reflekterar flaskor solljus och det kan lätt börja brinna om det blåser, säger Monde Xinwa.

Stigmatiseringen av skräpplockare är stor

– Människor ser dig som galen när du “bara plockar skräp” och det är svårt med sociala relationer. Jag har blivit utfryst av familjen, min flickvän och två döttrar och har inte särskilt många vänner, säger Monde Xinwa och fortsätter:

– Vi skräpplockare är människor med tankar, känslor och drömmar. Livet på soptippen är svårt, jag skulle vilja se och göra något annat.

Ibland försöker han och andra skräpplockare organisera sig kring sina rättigheter, och Monde Xinwa tycker de borde få bättre stöd från regeringen.

– Vårt jobb har en positiv inverkan på både miljö och människor. Men vi hindras ofta från att ha ett bättre liv, säger han och berättar att han är intresserad av hur det ser ut i andra länder och har till exempel sett en video om företag som subventionerar matvaror för skräpplockare och hur en soptipp i Sao Paolo omvandlar avfall till energi. 

Vid soptippen används däck för att odla grönsaker, ett projekt som ska generera alternativ inkomst.

– Jag hoppas på att leva i en grönare värld, säger Monde Xinwa som i framtiden också hoppas på att studera vidare på universitetet.

Träffa också MaKene Ngoroma som arbetar som skräpplockare i Tanzania.

Louise Gårdemyr


Tack till Laurence Stewart som ställde frågorna till Monde Xinwa.