Go to main navigation
Caleb Liow Jia Le and Johnny Xiao Hong Yu 2018 Stockholm Junior Water Prize Winners

Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu har uppfunnit ett sätt att rena vatten med hjälp av matrester.

Foto: Mikael Ullén/SIWI

INTERVJU

Vattenpristagare: Vi renar vatten med matrester

Tre 16-åringar från Singapore mottog tidigare i år Stockholm Junior Water Prize för sin uppfinning som med hjälp av matavfall renar vatten. 
– Jag är optimistisk inför världens och vattnets framtid, säger Caleb Liow Jia Le, en av pristagarna.

Johnny Xiao Hong Yu, Caleb Liow Jia Le och Ho Shane studerar på gymnasiet i Singapore. Alla tre har naturvetenskap som favoritämne. De har det senaste året tillsammans arbetat med ett projekt som både ska tackla problematiken kring vattenföroreningar och matavfall.

I augusti, under världsvattenveckan i Stockholm, mottog de Stockholm Junior Water Prize för sitt projekt. Dagen efter Johnny Xiao Hong Yu och Caleb Liow Jia Le tagit emot sitt pris träffade OmVärlden dem för att höra mer om deras syn på en av världens tuffa utmaningar.

Men först, hur kändes det att vinna?

– Det var verkligen en positiv överraskning, det fanns så många andra kreativa och fantastiska projekt som vi tävlade mot som var lika värdiga vinnare, säger Johnny Xiao Hong Yu och tillägger:

– Bara att komma hit och träffa andra unga forskare från olika delar av världen är en erfarenhet som vi tar med oss hem.

Ett hållbart sätt att rena vatten

Projektet handlar om att lösa två av världens problem, dels vattenföroreningar men också att utnyttja världens allt större större matavfall.

Deras uppfinning utgår från två olika typer av matavfall, durianskal* samt blasten från sockerrör, alltså det som blir över efter att man tillverkat sockerrörsjuice. De två matavfallen är sedan en del i processen att på ett hållbart sätt skapa reducerad grafenoxid, ett material som kan användas för att rena vatten. Det som idag är en prototyp planerar de tre unga forskarna att utveckla och testa vidare.

– Vi kom på den här idén eftersom vi var intresserade av att använda avfall till något nyttigt, säger Caleb Liow Jia Le.

16-åringarna bor i Singapore och tar vattnet i kranen för givet men de är samtidigt medvetna om världens problem och behov och vikten av hållbara lösningar.

Vad tror ni behövs för att lösa den globala vattenkrisen?

– Jag är optimistisk inför världens och vattnets framtid. Vi har många utmaningar att tag i, såsom det stigande behovet av rent vatten, och därför behövs hållbara lösningar. Det är positivt att se att det faktiskt finns många unga människor som är passionerade och vill lösa världens utmaningar. Jag tror att det är vi unga som kan och vill förändra, fler unga behöver engagera sig i globala frågor och här är utbildning en viktig pusselbit, säger Caleb Liow Jia Le.

Louise Gårdemyr


*Durian är en frukt som framförallt växer i Sydostasien