Go to main navigation
Everjoice J. Win actionaid

"Nu kan tjejer drömma om något mer!" Everjoice Win ser både bakslag och framgång för kvinnors rättigheter.

Foto: Tova Jertfelt

INTERVJU

Zimbabwe: ”Kvinnor hålls borta från den politiska arenan”

Zimbabwe går mot val i en tid där det demokratiska utrymmet krymper på många håll i världen. Everjoice Win vill då slå ett slag för den kollektiva kraften och vikten av ett feministiskt ledarskap. 

– Som afrikansk feminist har jag varit med och satt kvinnors rättigheter på agendan, vi har förändrat attityder och konversationer – och fortsätter göra det varje dag, säger Everjoice Win, internationell chef för program och engagemang på Action Aid International. 

Everjoice Win har nästan 30 års erfarenhet av arbete med kvinnors rättigheter och beskriver feminism som en kollektiv kraft som tar kvinnors kamp framåt. Hennes resa började i organisationen Womens Action Group i hemlandet Zimbabwe.

– Det var då i början på 1990-talet som förändringarna började. 

Hon var en av initiativtagarna till ”16 days of activism” och deltog på FN:s världskonferens om mänskliga rättigheter i Wien 1993 tillsammans med andra kvinnor för att lyfta frågan om våld mot kvinnor.

– Jag minns en minister som sa ”Alltså, ni kvinnor – vad är det för fel på er? Det här är en seriös konferens där vi ska prata om mänskliga rättigheter, inte om småsaker som att jag bestraffar mina fruar”. 

Men där i Wien togs deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor fram och sedan dess har det hänt än hel del, menar Everjoice Win, som framförallt vill lyfta upp de attitydförändringar som skett. 

– Vi har uppnått en del mer synliga förändringar – som nya lagar och policys, fler kvinnorättsorganisationer, politisk representation och kvinnliga förebilder – vilket är väldigt bra. Nu kan tjejer drömma om något mer! Men de mindre synliga förändringarna, de attitydförändringar som skett hos kvinnor och män på gatan, är minst lika viktiga.

Kvinnor i Zimbabwes valrörelse mer utsatta

Zimbabwe befinner sig mitt uppe i en valrörelse och förhoppningarna är stora om ett fritt och öppet val. Men Everjoice Win är kritisk mot hemlandet som är en källa till både smärta och glädje.

– Jag saknar många konversationer nu inför valet – om våld mot kvinnor till exempel. Vad har politikerna för plan där? Zimbabwe har haft många val – men var är de demokratiska resultaten?

– Jag har berättat för min dotter om när jag var ung och kunde få preventivmedel och bli scannad för livmoderhalscancer – gratis. Så är det inte i dag. Att bara träffa en läkare kostar över 30 dollar och det får negativa följder för kvinnors hälsa.

Många kvinnorättsaktivister i Zimbabwe har länge haft hoppet om en kvinnlig president men just nu pågår ett bakslag för kvinnors rättigheter. Det har också kommit rapporter om hur kvinnliga kandidater utsätts för hot och trakasserier.

– Thokozani Khupe, en kvinnlig oppositionsledare som gått sin egen väg och startat eget parti, har blivit kallad för ”hora” av anhängare till en annan kandidat – det pågår en slags avhumanisering som är skrämmande och som håller kvinnor borta från den politiska arenan, säger Everjoice Win.

Läs också om Abigail Gamanya som arbetar med att öka jämställdheten i Zimbabwe.

Feminismen - den kollektiva kraften

Det krympande demokratiska utrymmet är något Everjoice Win ser i sitt dagliga arbete.

– Action Aids kontor i Uganda blev nyligen utsatt för en polisrazzia, i många länder hotas eller har organisationer tvingats stänga ner sin verksamhet. Världens ”Trumps” är inte avvikelser – de finns överallt.

– Jag tror det är viktigt att visa solidaritet och arbeta tillsammans mot dessa krafter. Det är det feminismen handlar om och vi behöver feministiskt ledarskap som en motkraft. Det vill säga ledare som vågar agera och stå upp för och ge plats åt kvinnor.

Sätten att organisera sig har också blivit fler, något som Everjoice Win ser som en positiv utveckling.

– Jag twittrar säkert tio gånger per dag! Och behöver inte förhandla med redaktörer eller andra om vad jag skriver. Dessa nya verktyg gör det möjligt för fler, till exempel unga kvinnor, att nå ut och för fler att organisera sig, när till exempel massmedia sviker eller diskriminerar. 

Att det finns röster som är kritiska till att vara feminist tycker hon är beklagligt.

– Det är sorgligt att till exempel se yngre kvinnor ta avstånd från feminismen. Då har man lyssnat för mycket på konservativa röster och valt att inte läsa på – för det går att informera sig! 

Louise Gårdemyr