Go to main navigation
Adriana González Rivera

Foto: Sigrid Petersson

Colombia

70-åriga fiender vid samma bord

Medan fred förhandlas i Havanna pågår kriget för fullt på hemmaplan. Majoriteten av den colombianska befolkningen är tveksamma till att ett avtal faktiskt kommer att skrivas under. Men Adriana González Rivera på organisationen Fundación Social optimistisk. – FARC är en av världens äldsta gerillor. Nu sitter de i samtal med regeringen och det verkar som att de har ett femsidigt dokument med överenskommelser. Det har aldrig skett tidigare, säger Adriana González Rivera på organisationen Fundación Social.

Enligt en Gallupundersökning som publicerats i den spanska tidningen El País, svarade 65 % av colombianerna nej på frågan om de trodde att ett fredsavtal mellan FARC och den colombianska regeringen skulle skrivas under.

Samtidigt har förhandlingarna nått vissa framgångar. Överenskommelser har gjorts angående den första punkten på agendan som rör landets jordbruk.

Adriana González Rivera arbetar som policychef på organisationen Fundación Social och har tidigare bland annat varit rådgivare åt Colombias utrikesminister och arbetat på utbildningsdepartementet. Just nu är hon i Sverige för en kurs anordnad av Sida, Indevelop och Kvinna till kvinna.

– Det är jättesvårt att förhandla mellan två grupper som varit fiender i över 70 år. Därför har regeringen varit extra försiktig med att information inte får läcka ut. Det innebär att vanliga människor inte vet vad som egentligen sker. Eftersom förhandlingarna påbörjades för flera månader sedan kräver de nu att få se resultat. Men regeringen anser att inget är förhandlat förrän allt är färdigförhandlat. Inte förrän de sitter med slutresultatet kommer de att berätta hur det gått, säger Adriana González Rivera.

Fundación Social är djupt engagerad i Colombias fredsprocess och håller bland annat möten med statens fredsrådgivare och hans team, där de ger civilsamhällets synpunkt på arbetet.

– Den här fredsprocessen skiljer sig från de tidigare genom att den är högst konfidentiell. Endast de som sitter vid förhandlingsbordet i Havanna vet vad som sker. Men de har ringt runt till några olika organisationer, bland annat oss, och frågat om vår åsikt, berättar Adriana González Rivera.

Organisationen Fundación Social har tidigare hjälpt den colombianska kongressen att formulera olika lagar som ska stödja offer för konflikten, samt återanpassa väpnade aktörer till samhället. De arbetar även i projekt speciellt inriktade på barn som riskerar att rekryteras till olika väpnade grupper och i projekt för barn som redan rekryterats för att de ska kunna återintegreras i samhället.

Medan FARC och regeringsmedlemmar förhandlar i Havanna är kriget i full gång i Colombia. Där fortsätter gerillan att döda och kidnappa personer och regeringen fortsätter att förfölja FARC-medlemmar.

Avsikten från presidentens sida är att pressa gerillan så hårt att de till slut blir tvungna att skriva under fredsavtalet. I en del områden har det redan skett. Där saknar medlemmarna mat och är trötta och hungriga.

Adriana González Rivera menar att det har stor betydelse just nu att Colombia är i en politisk period. Presidenten, Juan Manuel Santos, måste snart bestämma sig för om han vill ställa upp för omval eller inte. Alltså måste de förhandla fort. Samtidigt kommer det påtryckningar från den förre presidenten Álvaro Uribe Vélez. Enligt Adriana González

Rivera har han fortfarande stor makt och högt förtroende. Uribe Vélez är emot fredsprocessen och uttalar sig dagligen negativt om den.

 – Om du frågar en colombian, vem som helst, om de vill ha fred så kommer de självklart svara ja. Om du i stället frågar dem om de tror på fredsprocessen, då är svaret nej.

 – Men jag tror att regeringen har kommit längre än vad vi tror och att vi är mycket nära en överenskommelse, även om det bara skulle gälla första punkten på agendan. Bara det är historiskt, säger Adriana González Rivera.

Sigrid Petersson