Go to main navigation
Anna Ryott

Foto: Martin Källqvist

Nytt jobb

Anna Ryott ny vd för Swedfund

Från civilsamhället till näringslivet. I går stod det klart att Anna Ryott, för närvarande generalsekreterare för SOS Barnbyar, blir ny VD för Swedfund. – Jag tycker att det är ett fantastiskt viktigt uppdrag. Om man tittar på det jag brinner för och det jag jobbat med så det är det väldigt mycket i linje med det jag drivit de senaste åren, säger Anna Ryott i en kommentar till OmVärlden.

 Anna Ryott har tidigare bland annat arbetat i reklambranschen som byråchef för Storåkers McCann och som marknads- och insamlingschef för Unicef i Sverige. Swedfund är ett statligt bolag med uppdrag att investera i privata företag i utvecklingsländer och bidra till ett ”hållbart företagande”.

– Målet är fattigdomsbekämpning, verktyget hållbart företagande, säger Anna Ryott.

Men bolaget har genom åren också fått mycket kritik, bland annat från fackliga organisationer, för bristande öppenhet och investeringar som gått fel. OmVärlden berättade nyligen om en stor investering i Liberia, där skogsbönder fått sin mark skövlad.

– Man har ju under året arbetat fram en ny strategi med en ökad fokusering både vad gäller Afrika söder om Sahara sektorer som är avgörande för fattigdomsminskning. Jag vill medverka till att förverkliga den strategin, säger Anna Ryott.

 – Men, tillägger hon, jag har en stor ödmjukhet inför att det är en komplex verksamheten med utmaningar. Min grundhållning är att det ska vara öppenhet och transparens och att samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och statliga aktörer gör att de olika aktörerna berikar varandra.

Anna Ryott startar den 19 augusti som vd på Swedfund. Fram till dess arbetar hon kvar som generalsekreterare på SOS Barnbyar.

 Jesper Bengtsson