Go to main navigation

Aung Zaw

”Omvärlden måste hålla trycket uppe”

”Jag är optimistisk, men väldigt skeptisk”. Så sammanfattade journalisten Aung Zaw sitt intryck av de senaste månadernas utveckling i Burma vid ett seminarium arrangerat av OmVärlden och Svenska Burmakommittén.

Aung Zaw är chefredaktör för tidningen Irrawaddy, som i femton år varit en av omvärldens främsta källor till vad som egentligen händer inne i Burma. På senare tid har det kommit signaler som antyder att något kan vara på väg att hända i det land som många anser vara en av världens hårdaste diktaturer. Demokratirörelsens ledare Aung San Suu Kyi har träffat landets president och en dialog för förändring tycks vara möjlig.

– Men det finns många frågetecken kvar, sade Aung Zaw. Det sitter fortfarande över 2000 politiska fångar i landets fängelser. Det finns fortfarande i praktiken inte någon politisk frihet.

Han nämnde bland annat den tidigare studentledaren Min Ko Naing, som suttit 16 år i isoleringscell och som för tre år sedan dömdes till ytterligare 65 års fängelse för sin medverkan i den så kallade saffransrevolutionen 2007.

– En stor del av det som skulle bli det politiska ledarskapet i ett demokratiskt Burma sitter i fängelse. Omvärlden måste upprätthålla trycket för att få dem frigivna.

Han uppmanade därför det internationella samfundet att inta samma kritiska förhållningssätt.

– Jag tycker att omvärlden ska engagera sig mer i Burma. Det är bra om biståndsorganisationer och andra söker upp det civila samhället och stöttar dem i ett konkret förändringsarbete. Men man måste veta hur samhället fungerar inne Burma och se till att man inte stöttar fel grupper.

Han nämnde särskilt organisationen Egress, som många västerländska regeringar och organisationer, bland andra Näringslivets internationella råd i Sverige, valt att samarbeta med för att få en ingång till landet.

– Jag känner flera av de som arbetar med Egress personligen och jag har inget emot dem, men organisationen står väldigt nära regimen och det borde vara ett problem för det internationella samfundet.

Han är också kritisk till hur Aung San Suu Kyi agerade under de första månaderna efter sitt frisläppande i november förra året.

– Vi var många som undrade vilken linje hon skulle välja när hon kom ut från husarresten och under en period var det ärligt talat svårt att hitta någon linje över huvud taget. Men så satt hon plötsligt där på en middag med presidenten, och man förstod att det kanske hade funnits en plan där trots allt.

Aung Zaw själv flydde från Burma efter de stora demonstrationerna 1989. Han levde en tid i djungeln längs gränsen till Thailand, men flyttade så småningom till Chiang Mai, där han nu driver tidningen Irrawaddy, som har ett nätverk av korrespondenter som med fara för sin egen säkerhet förser dem med nyheter inifrån landet.

– Under de första åren var vi framför allt en informationskanal utåt, säger han. Den som ville veta vad som hände i Burma kunde läsa oss. Men sedan några år är vi lika mycket en informationskälla för människor inne i landet. Vår nätupplaga publiceras både på engelska och burmesiska och många kringgår nätblockeringen inne i Burma för att kunna läsa oss.

På senare tid har Aung Zaw märkt att flera bidragsgivare har dragit undan stödet från Irrawaddy, bland annat danska Danida, med motiveringen att de vill lägga mer pengar på humanitärt arbete inne i Burma. Själv har Aung Zaw inga förhoppningar om att snabb kunna återvända till sitt hemland.

-Om utvecklingen fortsätter i positiv riktning kanske det går om några år, men inte tidigare än så.

Jesper Bengtsson