Go to main navigation
Börn Eder

Foto: Susanne Rudstedt/ Röda Korset

Intervju

Japan ett år efter katastrofen

Snart har det gått ett år sedan katastrofen i Japan, som tog över 20 000 människoliv. Björn Eder som är chef över internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens arbete i Japan berättar om erfarenheterna av ett års katastrofarbete.

– Ungefär 60 till 70 procent av resterna har röjts undan och sorterats i olika högar, med betong i en hög, metall i en hög, brännbart i en hög som nu återanvänds, säger Björn Eder under ett kort besök i Stockholm.

Det är som sopsorteringen hemma i köket fast i gigantisk skala. 150 000 människor bor fortfarande i tillfälliga hus i det drabbade området och i lägenheter utspridda i landet. Framförallt är det äldre människor som är kvar sedan de unga och utbildade har sökt sig till städerna. Nu diskuterar man hur det ska byggas upp igen.

  Japan har tagit emot 1,2 miljarder dollar i internationellt stöd. Ungefär lika mycket som Haiti fick efter jordbävningen 2010. Samtidigt samlade japanska Röda korset in 3,8 miljarder dollar nationellt. Men Björn tycker inte det är konstigt att ett så rikt land också behöver stöd utifrån. Det viktigaste är att sätta individens behov främst.

 – Röda Korset har ett globalt humanitärt ansvar. Här finns det individer som har drabbats väldigt hårt och behöver hjälp.

  Att Japan är ett dyrt land med relativt stora inkomstklyftor betyder att många människor redan innan katastrofen levde under relativt hårda förhållanden, menar Björn Eder.

 Den internationella hjälpinsatsen har bestått av två delar. Förutom det rent ekonomiska stödet krävdes också utveckling av kompetensen i landet. Det japanska Röda korset hade inte någon egen kommunikationsavdelning, eller erfarenhet av den internationella rapportering som krävs när man arbetar med internationella aktörer.
I det utvärderingsarbete som Björn nu är delaktig i har de funnit att de nationella organisationerna i denna och i liknande katastrofer i princip alltid planerar sitt arbete utifrån de resurser de själva har, vilket till viss del låser deras verksamhet.

– I verkligheten är ju Röda korset en global organisation. I Japan kom nästan en fjärdedel av pengarna som användes utifrån.
Att Japan återhämtat sig snabbt tror Björn delvis kan bero på det japanska folkets disciplin och lojalitet. Särskilt tydligt tycker han disciplinen märktes förra sommaren när 52 av 54 kärnkraftverk stängdes ner och invånarna i Tokyo uppmanades att spara ström.

 – Inga regler eller lagar infördes, men hela sommaren var gatlyktorna nedsläckta, och luftkonditioneringen och hissarna på kontoren avstängda. Japanerna, som annars har väldigt strikt kontorsklädsel bestående av kavaj, vit skjorta och slips, bytte över en natt till kortärmad skjorta och sandaler. Och där satt de i 35 graders värme och jobbade samtidigt som energiförbrukningen i Tokyo sjönk med 20 procent. Jag har svårt att föreställa mig att det skulle hända i något annat land.

Sofia Quell