Go to main navigation
Chimamanda Ngozi Adichie

Foto: Lina Siksjö/IBL Bildbyrå

Chimamanda Ngozi Adichie

Foto: Lina Siksjö/IBL Bildbyrå

Chimamanda Ngozi Adichie

Foto: Lina Siksjö/IBL Bildbyrå

Intervju

Historieberättaren

Chimamanda Ngozi Adichie tror på kraften i berättelsen. Hon menar att många olika perspektiv behövs för att vi ska få en sannare bild av andra människor och länder. OmVärlden har träffat den prisade författaren för att prata om bilden av Afrika, hemstaden Lagos och om feminism.

Happy Independence Day, säger några tjusiga personer i sextiotalskläder som sitter runt ett bord och skålar. En flagga med en halv gul sol hissas upp längs en fasad. Det är Biafras flagga, landet som just utropat sin självständighet från Nigeria. En statskupp. Inbördeskriget i Nigeria rasar.

Bilderna kommer från storfilmen En halv gul sol, baserad på Chimamanda Ngozi Adichies hyllade roman som utkom 2006. Boken handlar om de två övre medelklassystrarna Olanna och Kainene, Olannas make, universitetsläraren Odenigbo, och deras hemhjälp Ugwu. Romanen utspelar sig framför allt i universitetsstaden Nsukka fram till dess att Biafrakriget bryter ut, och fullständigt slår deras tillvaro i spillror. Biafrakriget varade 1967–1970, med över en miljon dödsoffer till följd. Nigerias armé invaderade området som utropat sin självständighet och drömmen om igbofolkets Biafra grusades.

Adichie är uppvuxen i Nsukka, men var ännu inte född när kriget rasade. Hon är en av vår samtids stora författare. Hon har gett ut flera kritikerrosade romaner och tagit emot en rad prestigefulla litteraturpriser.

Hon läses såväl i sitt hemland Nigeria som i övriga Afrika, Europa och USA. Hennes litteratur handlar sällan uttalat om politik, ändå sätter hon ständigt fingret på politiskt laddade fenomen i vår samtid. Globaliseringens effekter, etnicitet, ras, klass, kön och makt. Att komma till en ny kontinent. Visumprocesser.

Adichie är i Sverige under Göteborgs filmfestival. Filmatiseringen av En halv gul sol visas för första gången här. Göteborg är riktigt svinkallt den här dagen. Längs vägen till hotellet där jag ska träffa henne hukar människor i vinden med fladdrande id-brickor från filmfestivalen. Långt från Nigerias värmande sol.

Chimamanda Ngozi Adichie ger ett respektingivande intryck, i hotellrummet, med snön som yr över hamnen utanför fönstret bakom henne. Cool med det flätade håret uppsatt till en krona, sitter hon mittemot mig och utstrålar pondus och intelligens.

– Jag gillar att komma till Sverige. De svenska omslagen till mina böcker är de bästa av de internationella utgåvorna, de är alltid respektfulla och relevanta. I andra länder kan det vara ett lejon eller en giraff på omslaget, och jag undrar; var finns giraffen i romanen? Säger hon ironiskt och skrattar. Och tillägger att det är väldigt irriterande.

Texten är ett utdrag från en längre intervjun i OmVärlden.

Mia Laurén