Go to main navigation
Denis Mukwege är grundaren av Panzisjukhuset i Bukavu.

Foto: Anders Kronborg

Denis Mukwege är grundaren av Panzisjukhuset i Bukavu.

FN-sändebudet Margot Wallström och Denis Mukwege, chef för Panzisjukhuset i Bukavu.

Foto: Anders Kronborg

FN-sändebudet Margot Wallström och Denis Mukwege, chef för Panzisjukhuset i Bukavu.

En motvillig hjälte

När Denis Mukwege för över tio år sedan började prata om våldtäkterna i Demokratiska Republiken Kongo fick han höra att det var ett afrikanskt problem. Men sakta har insikten att våldtäkt används som vapen i de flesta konflikter börjat sjunka in i internationella kretsar. Mukwege själv är dock trött på alla fina utmärkelser han överöses med. Gör något för att hjälpa Kongo i stället för att ge mig priser, är hans budskap till världen.

Visionär, humanist, kvinnornas förkämpe och mänsklig rättighetsaktivist. Det är några av de ord som används för att beskriva läkaren och gynekologen Denis Mukwege från DR Kongo.

Vi ses i Bryssel i slutet av maj då han mottar det prestigefyllda King Baudouin International Development Prize på 150000 euro. Grundaren av Panzisjukhuset i Bukavu äras för sitt outtröttliga arbete för att återupprätta våldtäktsdrabbades heder. För sin kamp för fred och för sitt sätt att skapa en integrerad hälsostruktur i östra Kongo.

Doktor Mukwege, som han allmänt kallas, är ståtlig i en strikt svart kostym. Han stiger stolt men lite avvaktande upp på scenen i kungliga slottet. Han tackar och bugar och ger en lägesbeskrivning av den forna belgiska kolonin. Över en halv miljon kvinnor har våldtagits sedan 1996. Mer än två miljoner människor är på flykt i sitt eget land och upp till sex miljoner människor har dödats. I ett av världens bördigaste länder svälter barn ihjäl för att det är för farligt för kvinnorna att gå ut på åkern och bruka jorden.

Andäktigt lyssnar de flera hundra inbjudna gästerna. Däribland kung Albert, drottning Paola, och FN:s särskilda sändebud Margot Wallström. Många har tårar i ögonen då de hör hur kvinnorna förskjuts från sina familjer. Hur barn som föds efter våldtäkt kallas för ormar och djävlar. Hur skadorna i kvinnornas underliv ofta är så svåra att de inte kan kontrollera avföring och urin. Hur själva livet sugs ut ur östra Kongo och hur det kan kopplas till jakten på mineraler och metaller som finns i snart alla elektriska apparater på vår jord.

Läs hela intervjun med Denis Mukwege i OmVärlden #5 2011.

Text: Marika Griehsel
Foto: Anders Kronborg