Go to main navigation
Baisalov

Foto: Frida Svensson

Intervju

Från Bagarmossen till ministerpost

Edil Baisalov var politisk aktivist i Kirgizistan och har spelat en viktig roll i landets två senaste revolutioner. Under första revolutionen deltog han på plats i landet, och under den andra revolutionen från en lägenhet i Bagarmossen. I dag är han biträdande socialminister.

När OmVärlden träffar honom på Global Reportings kontor i Gamla Stan kommenterar han att det är lustigt hur hans olika världar kolliderar:

– För flera år sedan samarbetade vi med Civil Rights Defenders som sitter här i samma byggnad, säger Edil Baisalov och pekar ner i golvet mot våningen under där Civil Rights Defenders kontor ligger.

Edil Baisalov spelade en ledande roll som aktivist under den första revolutionen i Kirgizistan 2005. En oblodig revolution som fick namnet Tulipanrevolutionen. Orsaken till revolutionen var framför allt tilltagande korruptionen som hade pågått sedan självständigheten från Sovjetunionen. Den dåvarande diktatorn blev avsatt, men det visade sig snabbt att den nya regimen ägnade sig åt korruption, organiserad brottslighet och valfusk. Oppositionen förtrycktes och diktatur blev vardag för befolkningen i Kirgizistan.

– Vi protesterade skarpt mot regimen och jag kritiserade den kontinuerligt på min blogg, men det var när jag publicerade ett inlägg om valet som jag blev sedd som brottsling av staten.

Risken för att han skulle bli fängslad var stor och han kände ett ansvar för sin fru och deras ettåriga dotter, och därför lämnade de Kirgizistan 2007. De fick hjälp av UNHCR och blev placerade i Sverige som kvotflyktingar. (Kvotflyktingar tas ut på förslag av UNHCR från olika flyktingsituationer i världen och de har sina uppehållstillstånd klara när de anländer.)

– Vi blev placerade i Lysekil, men flyttade senare till Stockholm när min dåvarande fru fick jobb, säger han.

Edil Baisalov började studera på Uppsala universitet och fick senare jobb på Palmecentret. Liksom under den första revolutionen spelade Edil Baisalov en ledande roll under den andra revolutionen som ägde rum 2010. Från en lägenhet i Bagarmossen deltog han aktivt på sociala medier som till exempel Twitter, och han var oppositionens röst i internationella medier.

Samma dag som president Bakiyev blev avsatt återvände Baisalov till Kirgizistan och blev utnämnd som stabschef i den provisoriska regeringen. Senare blev han biträdande socialminister med inriktning på barn, äldre och omsorg.

För tillfället är han på besök i Sverige, hans förra fru och deras gemensamma dotter bor här och han kommer ofta hit för att umgås med sin dotter.

– Jag tror att vi hade mycket tur när vi kom till Sverige. Vi började läsa SFI, svenska för invandrare, skrev in vår dotter på dagis och min dåvarande fru fick jobb som personlig assistent. Allting gick väldigt fort.

 Han berättar att de flesta av hans vänner från universitet har lämnat Kirgizistan för arbete i Australien, Schweiz, USA eller Tyskland. Själv ville han stanna kvar och förändra. I dag ser han stora problem i landet, men dagens utmaningar skiljer sig mycket från de som funnits tidigare.

– De första 10-15 åren kunde vi skylla på Sovjetunionen, men nu har vi haft två revolutioner och ingenting har egentligen blivit bättre. Det finns ingenting att skylla på längre.

Han berättar att till skillnad från unga i många andra länder är den yngre befolkningen i Kirgizistan dåligt utbildad och kvaliteten brister i skolorna. Han ser det också som ett problem att religion tar allt mer plats i ett tidigare sekulärt Kirgizistan, vilket han befarar kan komma att bli ett hot mot de mänskliga rättigheterna i landet.

– Kultur och värderingar är mycket viktigt för utveckling och det är nära kopplat till utbildning. Det krävs mycket arbete för att förändra detta och förändringar tar tid, säger Edil Baisalov.

Camilla Göth