Go to main navigation
John Kufuor

Foto: Johan Resele

En symbol för Ghanas framgång

Ghana utmålas ofta som ett av den afrikanska kontinentens framgångsexempel. Förre presidenten John Kufour har gjort sig känd för omvärlden eftersom hans politik bekämpat fattigdom och attraherat utländska investeringar. OmVärlden träffade honom i Accra.

I receptionen på John Kufuors kontor beläget bredvid den amerikanska ambassaden i Accra är det tyst och tomt. En sekreterare kommer in och sätter på storbildsteven och en reklamfilm där kostymklädda män och kvinnor sjunger i ett kök.

Efter en och en halv timme anländer Kufuor. Han är omgiven av stabila livvakter. Med en imponerande längd, en blåmönstrad skjorta och ett fast handslag presenterar sig den 73-årige förre detta presidenten och visar in mig på sitt sparsamt möblerade kontorsrum. Trots att flera väntar i receptionen på att få träffa honom har han inte bråttom. Kufuor har för länge sedan passerat pensionsåldern men ger intryck av att vara yngre.

Ghana anses vara ett positivt undantag bland sina grannar i Västafrika som demokratiskt och stabilt. Världsbanken klassar Ghana som lägre medelinkomstland, med 28 procent av befolkningen under fattigdomsnivån. Under Kufuors presidentperiod kom Ghana en god bit på vägen till att uppfylla millenniemålen. Utländska investeringar ökade och landreformer lyfte många kakaobönder ur fattigdom. Satsningar på skola och sjukvård bidrog till landets ytterligare utveckling.

Efter att han suttit två mandatperioder, så många som konstitutionen tillåter, lämnade han presidentposten 2008.

Han börjar berätta att han förra året startade en stiftelse, John A Kufuor foundation, som ska fortsätta påverka den demokratiska utvecklingen i Afrika genom att utveckla unga ledare. Till invigningen på universitetet i Accra kom Thabo Mbeki som inbjuden talare.

– Hela idén är att engagera landets unga i en permanent dialog, säger Kufuor och fortsätter med sträv basstämma.

– Jag har byggt upp ett ungt land vilket kräver bra ledarskap. Med god samhällsstyrning, att involvera medborgarna och en utveckling av ramverken för utländska investeringar. Det leder till utveckling, säger han innan han svarar i den ständigt ringande mobilen.

Men det är förstås inte bara på grund av Kufuor och hans parti NPP (New Patriotic Party) som Ghana utvecklats så snabbt.
En del menar att efterträdande presidenten John Atta Mills med en socialdemokratisk ideologi lyckats bättre med att öka levnadsstandarden för medborgarna. Samtidigt menar andra att de 60 procent av befolkningen som lever på landsbygden i själva verket har påverkats ganska lite av vem som har haft makten i Accra.

Kufuor menar att man inte bara kan förlita sig på staten för att ett land ska utvecklas. När hans parti kom till makten införde de den liberala modellen där staten står för lagar och demokratiska ramverk, och där den privata sektorn står för tillväxt. Ghana som i över 100 år har exporterat kakao såg plötsligt ett nytt uppsving för ekonomin. Utländska direktinvesteringar femfaldigades på bara några år.

Mia Laurén

Läs hela intervjun i OmVärldens papperstidning, nummer 2 2012. Finns i butik den 13 mars. Du kan också teckna en prenumeration här.