Go to main navigation
Kimmie Weeks

Kimmie Weeks, grundaren av organisationen Youth Action International i Liberia.

Foto: Ylva Kullander

Intervju

Hederspris till barnrättskämpe

– Det finns inget sätt att komma till rätta med utnyttjandet av barn i krig. Så länge det finns krig kommer det att finnas barnsoldater. Det har det alltid gjort. Det enda sättet skulle vara att få slut på alla krig.

Det säger Kimmie Weeks, grundaren av organisationen Youth Action International i Liberia. När han var nio år dog han nästan av kolera och efter det har han vigt sitt liv åt att arbeta med utsatta barn.

Kimmie Weeks är i Stockholm för att ta emot ett hederspris från World’s Children’s Prize. Ett pris som röstats fram av miljontals barn över hela världen.

När Kimmie Weeks var nio år dödförklarades han. Det var på ett flyktingläger i krigets Liberia. Han hade varit svårt sjuk i kolera i flera dagar och när man på lägret trodde att han slutat andas bars hans kropp bort. Men hans mamma letade upp kroppen, skakade den och då vaknade han upp. Denna händelse har format Kimmie Weeks. Sedan dess upprepar han dagligen sitt löfte att hjälpa barn som har det svårt.

När han var 15 år bidrog hans kampanj till att 20 000 barnsoldater i Liberia frigavs. Stärkt av framgångarna tog han sig in på en militäranläggning och intervjuade barn som på grusplanen tränades till soldater. Han tog sig sedan till landets nye president, Charles Taylor, för att säga att träningen bör upphöra eftersom den stider mot FN:s konvention om barnets rättigheter. Presidenten blev rasande och hotade Kimmie Weeks. Han bestämde sig då för att offentliggöra inspelningarna från militärträningen. Avslöjandet blev brett uppmärksammat av medier och hoten mot Kimmie Weeks blev så uttalade att han var tvungen att fly från landet. I dag bor Kimmie Weeks åter i Liberia och driver organisationen Youth Action International som arbetar för barn i främst Liberia, Sierra Leone och Uganda.

Barn och ungdomar som saknar utbildning och känner att de är inte har några möjligheter löper större risk att utnyttjas som arbetskraft och soldater, menar Kimmie Weeks. Därför måste man investera i utbildning, framtidsprojekt och jobb för ungdomar.

– Se på färjeolyckorna i Medelhavet, de har visat hur stort problemet är. Och allt hänger ihop. Om det inte var så instabilt och så svårt att försörja sig i många länder i Afrika skulle folk aldrig lämna sina familjer och riskera sina liv för att komma till Europa. Det skulle inte bara vara till fördel för människor i Afrika. Det skulle få positiva effekter på hela världen och det skulle förhindra att krig och konflikter bryter ut, säger han.

Han menar att det också skulle spara Europa och USA stora summor pengar. Med en bråkdel av de summor man i dag lägger på fredsbevarande insatser och akuta krislösningar skulle man kunna förebygga konflikter genom att bygga stabila ekonomier med utbildning och anständiga jobbmöjligheter för befolkningen.

Kimmie Weeks poängterar också vikten av att ge barn och unga en nyanserad bild av Afrika. Han säger att om barn och unga i Europa och USA endast ser ett Afrika med folkmord och könsstympning på nyheterna tror de att det är så hela Afrika ser ut. Han tycker att det är viktigt att visa de bra sakerna och hur man arbetar för att förändra.

– Ett av de största ögonblicken som jag har upplevt var under besöket här i Stockholm när en grupp barn kom in i en lokal där vi skulle ha presskonferens. Jag såg hur uppspelta de var när de kom in, de ropade ut våra (pristagarnas) namn och de ville ha våra autografer. Skillnaden mellan dessa barn och många andra var att de redan var insatta i problematiken och arbetet för barns rättigheter. De hade redan läst barntidningen Globen som tar upp ämnet och diskuterat det i skolan. Relevant undervisningsmaterial och verktyg måste finnas tillgängligt för barn, säger Kimmie Weeks.

Ylva Kullander