Go to main navigation
Madina

Foto: Noa Håkansson

Intervju Madina Magomadova

Vinst i Europadomstolen för Tjetjeniens mödrar

Nyligen dömdes Ryssland av Europadomstolen för brott som begåtts under krigen i Tjetjenien. Arbetet bakom domen har drivits av organisationen Tjetjeniens mödrar. OmVärlden träffade organisationens ordförande under ett tillfälligt besök i Sverige.

Madina Magomadova är sammanbiten. I många år har hon kämpat för det hon tror på – upprättelse. Hon är ordförande i organisationen Tjetjeniens mödrar, som grundades av anhöriga till personer som försvunnit under krigen i Tjetjenien. Nu är hon inbjuden till Sverige av vänorganisationen Svenska Freds för att tala om sitt arbete.

– Vi menar att det är vanliga, fredliga medborgare som grips, men hur de väljs ut, vet vi inte. Myndigheterna vägrar erkänna att de är inblandade, säger Madina Magomadova.

Många människor har försvunnit sedan det första krigets början på nittiotalet, då ryska trupper gick in i Tjetjenien för att slå ner ett väpnat uppror mot regimen. Madina Magomadova nämner att det rör sig om runt 18 000 fall, men säger samtidigt att det är obekräftade siffror. Det är svårt att dokumentera ett exakt antal.

Trots dystra siffror finns tydliga framsteg. Även om Tjetjeniens mödrar är en liten organisation och kämpar mot ett maskineri av politiska strukturer har den lyckats driva många fall ända till Europadomstolen i Strasbourg. Nyligen vann organisationen ett fall mot Ryssland, som dömdes för att ha brutit mot flera artiklar i Europakonventionen. Bland annat dömdes Ryssland för att inte ha gjort tillräckligt för att utreda brotten och att anhöriga därigenom utsatts för lidande.

– Att vi vunnit i Europadomstolen stimulerar och ger oss kraft att fortsätta kämpa. Vi har lämnat in över åttio ärenden till Europadomstolen de senaste tre åren.

Under krigen i Tjetjenien användes bortföranden för att undanröja potentiellt motstånd mot regimen. Officiellt är krigen slut, men konflikten pågår fortfarande. Än i dag försvinner människor och det drabbar inte bara uttalade regimkritiker. Vem som helst kan utpekas som möjlig motståndare, även de personer som letar efter sina anhöriga.

Madina Magomadova förklarar att myndigheterna undviker att svara på frågor. Ofta hänvisar de till varandra. Hon beskriver det som att gå i en cirkel, att aldrig hitta den som bär ansvar. Dessutom är arbetet riskfyllt. Hon blev själv utsatt för ett kidnappningsförsök förra året, men tog sig loss med hjälp av förbipasserande.

– Det är smärtsamt och farligt, men jag måste fortsätta. Sökandet pågår, trots hot. Någon gång måste myndigheterna känna sig tvungna att svara.

Vid frågan om hon ser någon ljusglimt börjar hon gråta. Hon förklarar att hon försöker hålla hoppet uppe, att det är viktigt att hjälpa till. Varje dag har organisationen mellan femton till tjugo besökare.

– Vi vill att omvärlden ställer krav på Ryssland att öppna sina källor och tala om var de försvunna personerna finns någonstans. Vinner vi fler fall i Europadomstolen kommer det öka pressen på Ryssland, det är det sista hoppet jag har.

Isabel Gustafsson