Go to main navigation
Svetlana Aleksievitj och Maria Söderberg

Maria Söderberg (t.h) och författaren Svetlana Aleksievitj på turné i Lappland 2007.

Foto: Kajsa Öberg Lindsten

Avslag

Portad från Belarus

Maria Söderberg är troligtvis den svenska journalist som besökt Belarus, även kallat Vitryssland, flest gånger. Över 70 gånger har hon varit där. Men nu är hon portad, tre gånger under det senaste året har hennes visumansökningar fått avslag.

– Det är lite märkligt eftersom jag arbetat där så länge. Och under alla år har jag arbetat öppet, med organisationer och regionala och lokala myndigheter. Jag har ett socialt och kulturellt engagemang snarare än ett politiskt, säger Maria Söderberg.

 I tretton år har hon arbetat med att introducera belarusisk litteratur i Sverige och svensk litteratur i Belarus. Varje år har hon, i samarbete med Svenska institutet, Kulturrådet, och på senare år även Sida, rest runt på den vitryska landsbygden. Under parollen ”För det fria ordet” har svenska och vitryska författare deltagit.

– Jag inriktar mig på litteratur och utbyte. Det är aktiviteter som kan ge effekt på lång sikt. Man får välja – alla kan inte vara på samma frontavsnitt.

– Litteraturen är en arena som är lite bredare och mer tillåtande. Det går att ta upp brännande ämnen som kan vara problematiska i ett politiskt sammanhang. Men jag har också arbetat med sociala frågor, som narkotikamissbruk, och det har också gått bra.

Första gången hon stoppades var hon på väg att följa upp översättningen och utgivning av Åsa Lindeborgs bok Mig äger ingen till belarusiska. Hon skulle få sitt visum vid ankomsten på flygplatsen, men fick nej och hölls kvar av polisen under hela natten.

En del av de böcker Maria Söderberg gett ut inom ramen för projektet ”Litterarurresan” är dock tydligt regimkritiska – till exempel poeten Uladzimir Njakljajeus bok Brev till Volha och friheten, där han bland annat beskriver hur han misshandlades och fängslades när han ställde upp i presidentvalet 2010.

Nu hoppas Maria Söderberg kunna komma in landet i maj 2014, när ishockey-VM hålls i Belarus.

– Då sägs det att det ska vara visumfritt. President Lukasjenka är ju ishockeytokig och kommer att använda VM i sin propaganda. Jag tänker inte smyga med att jag hoppas att det ska ge mig en möjlighet att återvända till Belarus, säger Maria Söderberg.

– Om nu inte det, till slut, blir en bojkott, lägger hon till.

Anki Wood