Go to main navigation
Tutu Alicante

Foto: Filippa Fahlin

Ekvatorialguinea

"Hur kan det hända i ett land som är så rikt?"

Tutu Alicante kämpar för mänskliga rättigheter i ett av världens mest korrupta länder, Ekvatorialguinea. Ett litet land i Västafrika med en av världens största oljetillgångar, där befolkningen lever på en till två dollar om dagen.

– Inte en enda mänsklig rättighet respekteras i mitt land. Det finns ingen yttrandefrihet, ingen pressfrihet och ingen rätt att demonstrera. Att flera personer samlas öppet som vi gör nu skulle aldrig vara möjligt i Ekvatorialguinea, säger Tutu Alicante, människorättsadvokat, när vi promenerar genom Gamla Stan.

Han befinner sig i Stockholm för att diskutera mänskliga rättigheter med den liberala stiftelsen Silc som arbetar med demokratibistånd. Kontrasten är påtaglig. Tutu Alicante är född och uppvuxen i ett land där grundläggande mänskliga rättigheter ses som en välsignelse. I Sverige har vi ett medielandskap där yttrandefrihet och pressfrihet tas för givet.

Alicante bor i New York och arbetar som människorättsadvokat på EG Justice, en frivilligorganisation som arbetar för mänskliga rättigheter och mot korruption i Ekvatorialguinea. Att återvända hem skulle innebära att han fängslas eller dödas likt flera av hans vänner och kollegor.

Ekvatorialguinea är ett av världens minst utvecklade länder. Sedan landets oljetillgångar upptäcktes 1994 har klyftan mellan landets resurser och befolkningens fattigdom vuxit. Trots att landets BNP per capita kan jämföras med länder som Italien, Spanien och Storbritannien lever befolkningen i samma fattigdomsförhållanden som invånarna i Haiti och Kongo.

– Jag hade en syster som var ett år äldre än mig. Hennes namn var Chiquitina. Hon dog när hon skulle föda sitt andra barn när hon var 21 år. Hur kan detta hända i ett land som är så rikt? undrar Alicante.

Pengar som borde gå till att försäkra människors grundläggande hälsa, tillgång till elektricitet, rent vatten och utbildning går till presidenten själv, förklarar han och visar bilder av sportanläggningar som byggts det senaste året.

– Man kan säga att hela Ekvatorialguinea hålls som gisslan av en enda person. Allting som sker i mitt land ekonomiskt, politiskt eller socialt är beroende av honom, säger Alicante.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har suttit vid makten de senaste 35 åren. I det senaste valet vann han med 99 procent av rösterna i ett parlament där oppositionspartiet endast har ett mandat. Alla informationskanaler, radio, TV och internet, ägs av staten och det finns inte en enda tidning i landet.

– Jag vaknade på mitt hotellrum denna morgon och jag hade minst 17 olika tv-kanaler att välja på. I ett sådant samhälle kan man välja sin information. I mitt hemland är det bara statens propaganda eller musik som spelas på radio.

Trots att Ekvatorialguinea klassas som ett av världens mest korrupta länder av Trancparency International så köper flera stora amerikanska företag olja från landet och befolkningens levnadsförhållanden får inte mycket uppmärksamhet internationellt. Men Alicante vågar tro på förändring.

– Hoppet lämnar oss sist. Diktatur går inte till demokrati över en natt. Men först måste omvärlden uppmärksamma situationen och visa att inskränkningen av mänskliga rättigheter inte är respektabelt.

Sara Valtersson