Go to main navigation
Velezinee Aishath.

Foto: Hanna Sistek

Visselblåsaren som gick emot en hel stat

Hon har stämplats som galen av Maldivernas maktelit. Hon har huggits i ryggen på öppen gata. Men det har inte tystat den maldiviska visselblåsaren Velezinee Aishath, som anklagar sina kollegor för att ha hindrat Maldiverna från att få ett fungerande rättssystem. Det här är historien om en kvinna med ett civilkurage som få.

Malé, 4 augusti, 2010. De paraderar in på rad, en efter en, Maldivernas domare och deras Kommission för rättslig service. De är på väg in till en hastigt sammankallad ceremoni för att återtillsätta Maldivernas domstolsväsende. Tunga draperier stänger ute allt ljus i rummet. Sedan händer något oväntat. Den enda kvinnliga medlemmen i kommissionen, en tunn varelse i page och med rött halsband, greppar micken.

– Skäms ni inte? Vad är det ni vill gömma från nationen, frågar Velezinee Aishath sina kollegor i Kommissionen för rättslig service.

Så vänder hon sig till domarna:

– Jag ber er. Ta inte del i det här. Kommissionen för rättslig service har misslyckats att sätta en korrekt standard för den här återtillsättningen. Det här går emot konstitutionen!

Velezinee Aishath stegar fram och tillbaka i rummet, där männen i kavajer och domarrockar skruvar på sig mer och mer.

Det här var videon som gjorde Velezinee Aishath känd över hela Maldiverna. Klippen rullade i tre hela dygn på landets tv-kanaler.

Velezinee Aishath har alltid haft ett starkt rättspatos. Hon växte upp som äldst i en syskonskara på åtta i Malé. Pappa ingenjören ville att barnen skulle bli lärare, men Velezinee ”ville göra något mer spännande”.

Sedan barnsben älskade hon böcker och någonstans på vägen föddes drömmen om att skriva. Det blev journalistikstudier i Indien och en blygsam karriärstart på informationsdepartementets nyhetsbulletin i Malé. Som så många andra intellektuella hamnade hon så småningom i blåsväder och husarrest.

– Där fick jag upp ögonen för mänskliga rättigheter.

Hon var ambitiös och lyckades så småningom knipa ett par stipendier för vidareutbildning. Det blev kvinno- och statskunskap i Australien och en magister i utvecklingsstudier i Nederländerna.

Under Velezinees tid i Nederländerna höll den nymornade demokratirörelsen i Maldiverna sin första ordentliga demonstration i augusti 2004, varpå presidenten lovade att ändra grundlagen. Velezinee Aishath skrev sin magisteruppsats om familjelag och islamsk sharia (på vilket Maldivernas rättssystem har sin grund). Efter hemflytten blev hon en av landets vassa pennor, som redaktör på nyhetsmagasinet Adduvas Weekly.

– Under min tid utomlands såg jag hur demokrati fungerade i praktiken. I Nederländerna var reglerna väldigt klara, medan de kan ändras på en timme här i Maldiverna, förklarar hon.

När Maldiverna 2008, efter 30 års diktatur, fick en ny konstitution och de första fria valen hölls var förväntningarna höga. Så mycket skulle plötsligt stöpas om; parlamentet fick reell makt, presidenten vingklipptes och domstolsväsendet skulle reformeras.

Det var lättare sagt än gjort. Att bygga institutioner tar tid.

Inte minst domstolsväsendet var i desperat behov av förändring. Utbildningsnivån bland en majoritet av domarna låg på under sju års grundskola, enligt Velezinee Aishath.

Tre av tio var dömda brottslingar. De hade handplockats av förre diktatorn Mayoom Abdul Gayooms justitieminister.

Det var Kommissionen för rättslig service, JSC, som fick i uppgift att städa upp i kåren. De hade två år på sig att tillsätta domare som fyllde kriterierna enligt den nya konstitutionen. Domarna skulle ha rätt kvalifikationer, kompetens och vara av ”god karaktär”.

Men trots att domarnas moral skulle mätas enligt Bangaloreprinciperna från den indiska lagboken, underlät JSC att utreda domarnas etiska hållning. En av medlemmarna började till och med att kalla lag 285, som reglerade domarnas professionalism, för ”symbolisk”. Det var här som Velezinee Aishath kom in.

Hanna Sistek

Läs hela reportaget i OmVärlden #8 2012. Finns att köpa digitalt här, i papper här, eller teckna en prenumeration.