Go to main navigation
Youssra i Egyptens Bollywood under inspelningen av den egyptiska versionen av filmen Monster-in-Law.

Foto: Loulou d´Aki

Youssra i Egyptens Bollywood under inspelningen av den egyptiska versionen av filmen Monster-in-Law.

Youssra spelar modern, alltså samma roll som Jane Fonda hade i den amerikanska filmen.

Foto: Loulou d´Aki

Youssra spelar modern, alltså samma roll som Jane Fonda hade i den amerikanska filmen.

”Jag avskyr politik, men…”

Uppvaktad av regissörer, hotad av fundamentalister – Youssra är arabvärldens mest älskade ansikte. En skådespelerska full av motsättningar: konservativ, liberal, troende, provocerande.

Den 25 januari 2011 befann sig Youssra i ett hotellrum i Paris. Nyheten om revolutionen i Egypten kom som en chock, sedan började telefonen ringa. Hennes mor, moster och make förmanade henne att stanna där hon var. Med tårarna rinnande utför kinderna följde hon nyhetssändningarna. Det tog två månader innan hon kunde åka hem. Då var hon, liksom många andra kändisar, svartlistad som Mubaraksympatisör.

Civene Nassim föddes i stadsdelen Heliopolis, Kairo 1955. Från första stund kallades hon dock Youssra och hon bär sitt namn väl – det betyder framgång, tur. Youssras mor var ensamstående, något som var och än i dag är okonventionellt i Egypten. Hon uppfostrades av sin mor, moster och mormor, tre starka kvinnor med självkänsla som älskade och skämde bort henne.

– Tillsammans gav de mig självförtroende, karaktär och tro. De lärde mig att ingenting är omöjligt och att frihet inte har gränser.

Youssra studerade i en engelskspråkig skola med många aktiviteter, bland annat sång, balett och teckning – det var ett mysterium hur hennes mor kunde betala allt det där för henne. Barndomsåren i Heliopolis var de bästa åren i Youssras liv och de varade ända tills den dag hennes far dök upp. Youssra var fjorton och kom under sju år att leva med den far som tidigare varit en främling. Samtidigt gifte hennes mor om sig.

Hela reportaget kan du läsa i OmVärlden 6 2012. Prenumerera, köp digitalt, eller i butik den 19 juni.