Go to main navigation
lina-chawaf.jpg

Lina Chawaf

Foto: David Grossman

INTERVJU

Barfotajournalister riskerar livet för sann bild om Syrien

Lokala korrespondenter som arbetar under falska namn, sändningar på nätet och i etern så att alla syrier kan lyssna. Med risk för sitt eget liv har journalisten Lina Chawaf byggt upp en radiostation som ska ge folk den sanna bilden av vad som pågår i Syrien.

Det är lätt att luras av Lina Chawafs tonläge, men orden som levereras är inte angenäma. Man inser snabbt att det finns mycket av vrede och frustration över att hennes hemland fallit i bitar och att folk dödas varje dag.

När revolutionen i Syrien startade för fyra år sedan ställdes allt på sin spets för journalisterna i landet. Assadregimen krävde total lojalitet av all media i de områden som regimen fortfarande kontrollerade. Lina Chawaf, då chefredaktör för två framgångsrika radiostationer, kunde ha böjt sig och ställt in sig i ledet. Levererat den propaganda som regimen ville ha ut.

– Jag vägrade eftersom jag i grunden är journalist.

Då kom hoten, mot henne och familjen. Meddelanden om att inte bara hon, utan även hennes två barn kan få sona för hennes illojalitet. Fyra år senare säger hon att hoten fortsätter komma. Så sent som för bara två dagar hotades hon till livet av någon på hennes Facebooksida.

Byggde upp en radiostation

Idag utgör Lina Chawaf ett bra mycket större hot mot de stridande parterna i Syrien än för fyra år sedan. Efter flykten från Syrien har hon lyckats bygga upp en radio- och internetstation med målet att bli en oberoende och trovärdig kanal som ska nå ut till syrier i landet och i exil.

Stationen Rozana har 70 000 unika besökare på webbsidan varje månad, men lyssnarskaran är säkert mycket större eftersom man också sänder på FM-nätet och från satelliter.

Sändningarna utgår från en studio i Paris, där Lina Chawaf och hennes familj bor idag.

Omöjligt verka öppet som journalist

Rozana har varit igång i två år. Från början gjordes reportage av syriska journalister som befann sig i det då så kallade Fria Syrien, några rapporterande även från Damaskus. Men med sönderfallet av landet och en allt hårdare kontroll är det i dag i princip omöjligt att öppet verka som oberoende journalist förklarar Lina Chawaf.

– Syriska journalister vågar inte arbeta som journalister längre. Några är döda, några är arresterade, många har som jag flytt.

Det nätverk som nu i stället levererar material till Rozana är vanliga syrier, de flesta unga, som blivit korrespondenter. Med hjälp av enkel inspelningsutrustning och via Skype skickar de in sina rapporter till stationen i Paris. Ytterligare en studio finns sedan en tid inne i Syrien, i staden Gaziantep på gränsen till Turkiet. Totalt rör det sig om 70 korrespondenter spridda över landet.

– De ger oss de sanna historierna över hur livet är på plats. Vår roll är att hitta rösterna från folket, inte från politiker, från militär eller de olika grupperna som styr och ställer, säger Lina Chawaf.

Journalistik, inte propaganda

Hur mycket kan man då lita på att dessa "barfotajournalister" berättar sanningen? Hon har fått frågan förut och erkänner att det finns ett problem med att folk överdriver och kanske också sprider falsarier.

– Men vi jobbar hårt med att utbilda våra medarbetare så att de förstår att det är journalistik och inte propaganda de ska syssla med. Överdriver de i sin rapportering slår det tillbaka och minskar vår trovärdighet.

Stationen har, säger hon, ingen egen politisk agenda. De släpper fram alla röster, även regimens om de vill vara med. Men omtanken om det fria ordet är inte ömsesidig. Rozanas medarbetare lever hela tiden med risken att gripas och mördas. Hittills har en av korrespondenterna fått sätta livet till och två sitter fängslade, en hos regimen i Damaskus och en av ISIS. Hotbilden gör att medarbetarna rapporterar under falska namn.

– Värst är situationen i områden som kontrolleras av ISIS. Där har vi nu inte längre några som rapporterar. Även i Aleppo där Al-Qaedaorienterade al-Nusra Front tagit kontrollen är det allt svårare att rapportera från, säger Lina Chawaf.

Reser till Syrien 

Hon är själv aktiv reporter och åker då och då in i Syrien för att intervjua människor.

– Det är förstås förenat med en stor risk. Man vet aldrig om någon tänker kidnappa och sälja dig, eller om du blir skjuten på fläcken. Kriget gör att ingen kan känna sig trygg, särskilt inte journalister.

Hon är särskilt orolig för en av hennes kollegor på Rozana, en känd journalist som antagligen regeringen har identifierat trots det falska namnet. Men han vägrar att sluta sända.

Nu är det inte bara elände som sprids från Rozana. Lika stor del är musik, kultur, sport och nöjen.

– Du vet folk är så eländigt trötta på allt krig. Man vill glömma det ibland och bara få roa sig. Då ska vi också vara ett alternativ.

Text: David Grossman