Go to main navigation
hakan.jpg

Foto: David Grossman

lördagsintervjun

“Ska vi lyckas i Paris får vi ta oss samman”

Tidigare jägmästaren och nuvarande generalsekreterare för Världsnaturfonden i Sverige (WWF), Håkan Wirtén, ser med tillförsikt på det kommande klimattoppmötet i Paris. "Om det kommer 150 ledare från hela världen får man anta att de är redo för åtaganden."

Handslaget är fast och det andas friluftsliv om Håkan Wirtén även om vi ses på ett hippt café mitt på Södermalm, i centrala Stockholm. Han beklagar att han inte cyklade denna dag, det brukar han göra.

I fem år har Håkan Wirtén styrt Världsnaturfonden i Sverige, en organisation som nog de flesta förknippar med kampen för att rädda pandor, noshörningar och tigrar. Men påpekar Håkan Wirtén, WWF är så mycket mer och framför allt en organisation som alltid har människan i fokus.

– En stor del av vår verksamhet handlar om samspelet natur människa där den ena delen inte går att separera från den andra. Och i det arbetet är Sida och näringslivet våra stora partners. Att du mest ser djur i vår marknadsföring beror på att våra många privata givare har ett stort engagemang i just de frågorna, säger Håkan Wirtén.

Planeten är bräcklig

För hans egen del fanns intresset för natur och för vår planets framtid i tidiga år. Påverkat honom starkt är tragiska dödsfall i hans närhet, en bror som dog i leukemi i unga år och andra nära stående som gått bort alldeles för tidigt.

– Det har satt sina spår. Jag inser att livet är skört och det finns paralleller till att planeten också är bräcklig. Vi har chansen nu och inte sen.

Det blir en intervju om hur mörk utvecklingen varit för djur och natur ända sedan arten sapiens tog över styret av Jorden, hur arter, både växter och djur, försvinner dagligen på grund av människans påverkan. Är det inte lätt att bli desillusionerad och uppgiven?

– Jo, jag har nog haft mina mörka stunder också, men jag är ändå i grunden optimist, jag måste tro att det går och det gör det också, säger Håkan Wirtén.

Spisar till Uganda

Kampen för naturen genom människan kan ta olika former. Ett projekt som bevisligen ligger honom varmt om hjärtat och som fått stöd av bland annat Sida är att installera spisar i ugandiska hushåll på landsbygden. En spis där dyngan från husdjuren kan vara bränsle istället för att bränna grenar i öppen eld.

– De som samlar ved, oftast kvinnor, behöver inte gå långt bort från byn och riskera att möta rovdjur. Det gör att förhållandet mellan djuren och människor blir bättre. Hälsan förbättras också när man slipper en stor del av röken från den öppna elden.
Befarar nedskärningar

En fjärdedel av WWF Sveriges budget kommer från olika projekt som Sida stöder. Därför finns det förstås en oro för att det kan bli nedskärningar efter beslutet från regeringen att 30 procent av biståndsbudgeten 2016 ska gå till flyktingmottagande i Sverige.

– Själv tycker jag redan en procents avräkning är för mycket. Det finns ingen logik i att just biståndet ska stå för så stor del av migrationskostnaderna. Själv förutsätter jag att detta är ett hack i kurvan och då ska man ha i beaktande att verksamheter som monteras ner kostar att bygga upp igen, säger Håkan Wirtén.

Han vet vad han talar om, då han själv handskades med liknande utmaningar som chef för Skogvårdsstyrelsen på Gotland, men även som näst högste chef på myndigheten Skogsstyrelsen. Det är trots allt där han har sina rötter, i skogen, utbildad jägmästare som han är.

Näringslivet viktig partner

En annan viktig samarbetspartner för WWF är näringslivet, kanske mer än för många andra miljörörelser. WWF har sedan lång tid haft nära samarbeten med stora företag i världen. Även bolag som de facto ökar halten koldioxid är partners, som Volvo.

– Vi jobbar bara med företag som vill förflytta sig och vara mer ansvarsfulla. Har man viljan och ambition att avsätta resurser till att minska utsläppen från lastvagnar under hela deras livslängd, som Volvo gör inom initiativet Climate Saver, ser jag bara hållbarhetsfördelar. Visst, man kan peka finger, men finns det något annat bättre alternativ så utmana mig gärna, säger Håkan Wirtén.

Han tillägger att WWF alltid gör en grundlig analys av företagens miljöpolicy och mål.

– Och vi säger nej till väldigt många.

Klimattoppmöte i Paris

FN:s stora klimattoppmöte i Paris, COP21, står inför dörren. Håkan Wirtén tror att mötet 30 november till 11 december ändå leder framåt.

– Om det kommer 150 ledare från hela världen till öppningen måste det betyda att man är redo för åtaganden, och att man kanske mer än någonsin, efter det fasansfulla som hände senast i Paris, vill visa att vi kan ta oss samman.

Optimist alltså?

– Jo, men jag har också ett ständigt gnagande inre av oro. Vad är det som kan gå snett, ta inte ut något i förskott och så vidare. Det är också ett starkt driv hos mig.

Efter intervjun ska Håkan Wirtén till Energimyndigheten i kvarteret bredvid, för att prata solenergi i Sverige så här några veckor innan vintersolståndet.

– Jo, man kan tro att vi har det för mörkt här för solenergi, men så är det absolut inte, säger han.

Vattenkraften kan bli mer hållbar

Håkan Wirtén ser gärna mer solenergi och samtidigt en ökad hållbarhet i andra förnybara energikällor, som till exempel vattenkraften.

– Vattenkraft är givetvis en förnybar källa men för den skull inte per definition hållbar. De senaste hundra årens utbyggnad av vattenkraften har haft allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden. Fiskarnas lek och vandring till exempel har påverkats så att ekosystem har sargats i långa kedjor, ända ut i havet. Men det går fortfarande att fixa sådana saker, säger han med ett leende.

Optimist som sagt var.

Text: David Grossman