Go to main navigation
Porträtt på Nelson Muriti när han är i Stockholm och tar emot sitt pris från Youth Awards.

Nelson Muriti besökte Stockholm där han mottog Hand in Hands pris, Youth Award, för sin ekologiska trädodling.

intervju

Ekologiska träd läker sorgen

Nelson Muriti är bara 17 år, men han vet vad det innebär att kämpa. Sedan hans mamma dog förra året har allting förändrats. Nu har en ekologisk trädodling fått honom att tro på framtiden igen – och han har stora planer.
– Det är jag och min bror nu. Vi hjälper varandra för att vi älskar varandra och jag tänker inte bli fattig, säger Nelson, som fått pris av Hand in Hand.

Livet i Enbui, öster om Nairobi är sig inte likt för Nelson Muriti. För ett år sedan dog hans mamma i livmoderscancer. Idag är han ensam ansvarig för familjens jordbruk. Hans pappa arbetar på annan ort för att tjäna pengar. De sju syskonen är utspridda hos olika släktingar. Mamma var den som höll ihop familjen, ansvarade för barnens utbildning och tog hand om jordbruket.

Det är svårt att prata med Nelson om hans mamma. Han tittar bort när jag frågar, men sväljer och fortsätter.

­­– Livet blev hårt för mig, säger Nelson, som idag bor med sin 14-åriga lillebror i ett enkelt hus av korrigerad plåt.

Varje morgon går han upp klockan 03.00 för att ta hand om trädodlingen innan han går till skolan. Efter skolan arbetar han på odlingen igen. På kvällen äter han och brodern middag, ofta blir det ris, kål eller grönsaker. Till sist gör de läxorna tillsammans i mörkret.

Ändå känner han sig hoppfull. Genom kontakten med Hand in Hand har han fått lära sig att odla andra grödor och tänka som en entreprenör, en business-man, som han själv säger. I våras besökte han Stockholm och tilldelades organisationens Youth Award för sin ekologiska trädodling tillsammans med andra pristagare.

– Hand in Hand kom till skolan och nu är jag med i deras entreprenörsklubb. De lärde mig hur jag skulle utvidga min business. Till en början såg jag det mest som en hobby. Då sålde vi bönor med mamma, för att kunna betala skolavgifterna, men nu odlar jag trädplantor som jag säljer vidare.

Många träd har huggits ner i den del av Kenya där Nelson bor och det finns en efterfrågan på träd – liksom en längtan efter de träd som en gång var en naturlig del av regionen.

– Först odlade jag trädsticklingar och märkte att de sålde bra, då köpte jag fler. Förut var vi inte så seriösa med odlingen, men nu ökar jag långsamt mina inkomster.

Men givetvis finns inga garantier. Det är Nelson medveten om och vad som helst kan hända, entreprenörsklubb eller ej.

Entreprenörskap ska motverka arbetslöshet

Arbetslösheten bland unga är stor i Kenya. Även för de välutbildade. Thomas Alai, programansvarig för Hand in Hand i östra Afrika, berättar att det finns en uppfattning att om man bara skaffar sig en utbildning löser sig allt.

Men så är det inte längre, säger han. Många förblir arbetslösa. Det finns doktorer som har svårt att få jobb.

– Många har en idé om att de ska bli anställda av regeringen eller en organisation. Vi vill förändra det synsättet och istället få fram att man måste skapa sin egen framtid.

Under en lång tid har Kenya verkat för att fler barn ska gå i skola, varav en stor del finansierats av biståndspengar. Idag går nästan nio av tio barn under 11 år i skolan, skriver the Economist. Varje år avslutar cirka 50 000 en universitetsutbildning, men kvaliteten på utbildningarna varierar kraftigt. Arbetslösheten är högre i städer än på landsbygden och högre bland kvinnor än män.  Idag är cirka 70 procent av Kenyas befolkning under 30 år och arbetslösheten ses som en tickande bomb. UNDP uppskattar att 80 procent av landets 2, 3 miljoner arbetslösa är under 35 år.

– Inte ens alla som tar examen får en anställning och därför vill vi odla en kultur av entreprenörskap. Visst finns det risker med att satsa på företagande, eftersom det inte passar alla och vi kan inte garantera att alla ska lyckas, men vi försöker matcha dem som har svårare att lyckas med sina projekt med olika mentorer. Jag gillar det här tillvägagångssättet, eftersom de unga får konkreta kunskaper om marknader, jordbruk, ekonomi och annat. Vi delar inte ut mat och pengar, utan skapar en framtid, säger Thomas Alai.

Storstadsdrömmar

Storstadsliv och ungdomskultur lockar även i Kenya. Många tonåringar på landsbygden drömmer om att flytta till staden, och en del vill hellre festa än studera företagande.

– Men storstadslivet kan vara en illusion. För dem som stannar kvar och satsar på en verksamhet på landsbygden kan det faktiskt gå bättre, och vi jobbar mycket med att hitta gröna, smarta alternativ som inte påverkar klimatet negativt, säger Thomas Alai.

–  Ekologiska odlingar är inte svårare att ta hand om – men det kräver stor noggrannhet och därför använder många fortfarande bekämpningsmedel, säger han.

Nelson Muriti är inne på samma tankar. Han har sett hur hans lilla företag har vuxit och med internet och mobiler har han tillgång till hjälp och information. Mormor har även berättat hur klimatet förändrats över tid och att det brukade vara regna mer förr, och att det fanns fler träd.

– Träd är vackra. Jag tar bilder på sticklingar och skickar till potentiella kunder. Nu tänker jag försöka odla mango också, eftersom att det är lätt att sälja. I framtiden drömmer jag om ha en bra business och familj. Jag tror unga i Kenya måste tänka om och satsa på ett annat sätt.  Jag känner mig starkare nu. Jag och min bror ska se till att vi inte blir fattiga igen och jag vill inte vara lönearbetare, såsom den äldre generationen varit. Jag vill bli en stor entreprenör här i regionen, säger Nelson Muriti, som hoppas fortsätta driva sin gård parallellt med universitetsstudier.

 

Ylva Bergman