Go to main navigation

INTERVJU

Hallå där, Safin Taki..

..Uddevallasonen som tillsammans med sina bröder har spelat in en musikvideo tre kilometer från den kurdiska krigsfronten mot IS. Videon ”Revolution” har setts över fem miljoner gånger på Youtube och visas på två stora musikvideofestivaler i USA under september.

Vad handlar videon om?

– IS försöker ta över en by, men peshmerga med finskkurdiska popartisten Helly Luv i spetsen, gör motstånd. Videon tydliggör att IS är ett hot mot hela världen.

Vilka är peshmerga?

– Peshmerga betyder ”de som möter döden” och är vanliga kvinnor och män som har valt att riskera sina liv för Kurdistan. Dagens peshmerga strider med vapen från 70-talet mot IS, som har världens mest moderna artilleri. Musikvideon är tillägnad peshmerga och alla våldsoffer.

Safin Taki och artisten Helly Luv under inspelningen av Revolution. Foto: Kawa Taki

Hur kom ni på konceptet?

– När IS attackerade Kurdistan och utförde ett folkmord på yeziderna blev kriget offensivt. Att uppmärksamma peshmergas kamp mot IS blev vårt sätt att bidra. IS är väldigt aktiva på sociala medier, så detta kändes effektivt. Speciellt med tanke på hur viral den blev.

Hur gjorde ni filmen?

– Vi spelade in under en vecka i en by som IS hade ödelagt, tre kilometer från fronten. Personerna i videon är riktiga IS-flyktingar och peshmerga, som kom direkt till inspelningen efter att ha stridit hela natten och inte sovit på flera nätter.

Vi visste redan innan att det skulle bli en ovanlig inspelning, omöjlig att ha full kontroll över.

Vi blev ständigt avbrutna av militära lastbilar som körde genom byn med ammunition och soldater. Ibland fick vi bryta för skottlossning och granater, eller för att tankbilarna eller regementet behövde ta sig till fronten.

Det var även väldigt känslosamt, allt kom tillbaka för flyktingarna. Tårarna är äkta. Men de ville ställa upp för att få ett forum där de kunde berätta om sin tragedi. 

Var du rädd?

– I början var jag lite orolig för mina teammedlemmar. Men vikten av att göra jobbet övervägde.

Helly Luv stylas och tar emot direktiv av Safins bror Aras Taki. Foto: Kawa Taki

Är videon en skönmålning av pershmega och kurdiska kvinnor? 

– Kvinnor har alltid haft en stor roll i försvaret av Kurdistan. Det finns en lång tradition av kvinnor och män som kämpar sida vid sida. 

Hur finansierade ni videon?

– Det lokala bolaget BMB Group var huvudfinansiärerna, de håller på mycket med välgörenhetsprojekt och flyktingfrågor. Produktionen fick även stöd av det kurdiska försvarsministeriet som hjälpte till med peshmerga, tankbilar och stridsfordon. Vid ett tillfälle ville vi göra en omtagning när soldaterna skjuter, men de var tvungna att spara på ammunitionen till den riktiga striden.


Vid inspelningen av Revolution deltog peshmerga. Foto: Kawa Taki

 

Är det en propagandavideo för den kurdiska sidan?

– Vi är inga politiker, utan filmmakare som vill berätta historier. Om jag propagerar för något så är det för Kurdistan, peshmerga och andra grupper som sätter stopp för IS. Men jag vill inte se det som att vi strider mot IS, det vore respektlöst mot peshmerga som verkligen riskerar sina liv.

 

Zandra Erikshed