Go to main navigation
Boyan Slat, 21 år, är underbarnet som ska rädda världen från plasten.

Boyan Slat vill rädda världen och haven från plasten. En miljard människor världen över är beroende av fisk. Det är ingen bra idé att fylla haven med plast då, menar han

Foto: Johan Augustin

lördagsintervjun

Han vill rädda världen från plasten

21-årige Boyan Slats uppfinning ska rensa världshaven på plast. Problemlösaren vill samtidigt göra mänskligheten en tjänst. "Jag är hela världens holländske sopman", säger han.

Många forskare är överens om att vi redan befinner oss i nästa ekologiska epok: Antropocen. Det betyder att vi gått in i människans tidsålder, eller en tid då vi påverkar klimatet och ekosystemen. Ett exempel är världshaven, som förutom att de till stora delar är utfiskade, istället numera är fulla av plast.

Varje år beräknas åtta miljoner ton plast hamna i haven. En petflaska tar upp till fem hundra år på sig att brytas ner, andra föremål blir kvar i tusen år. Vad det gör med det marina livet är välkänt. En miljon sjöfåglar och hundratusen marina däggdjur och havssköldpaddor får årligen sätta livet till när de fastnar i eller äter föremålen.

Genom mikroplaster går giftiga kemikalier som PCB och DDT in i näringskedjan och hamnar till slut i oss. Ingen vet egentligen hur mycket plast det finns i haven men en del av det samlas där havsströmmarna möts, i fem stora skräpansamlingar spridda över världshaven. En tredjedel utgör Stilla havets ökända Great Pacific Garbage Patch.

Lillgammalt geni

Holländaren Boyan Slat har kallats både underbarn och lillgammalt geni. Själv kallar han sig ”uppfinnare”. Det är början av november när vi träffas i nederländska staden Wageningen. Där gör Boyan Slats organisation The Ocean Cleanup tester med konstgjorda vågor och vindar i en offshorebassäng.

Tjugoettåringen har blivit ”entreprenören som ska rensa världshaven på plast”, med hela världen.

– Ända sedan jag var två år har jag haft fler idéer och projekt än tid, berättar Boyan Slat.

Avfyrade 213 raketer samtidigt

När han knappt kunde gå byggde han möbler. Som tonåring hamnade han i Guiness rekordbok när han avfyrade 213 små vattenraketer samtidigt.

Som sextonåring besökte han grekiska Lesbos och när han dök såg han fler plastföremål än fisk. Gnistan tändes till att vilja göra något åt ett av våra största miljöproblem, ”man kan säga att det hela började då”.

Medan andra ville stoppa plasten innan den når haven tänkte Boyan Slat i andra banor. I sopansamlingen The Great Pacific Garbage Patch ville han placera plattformar omgivna av barriärer, som fångar upp den flytande plasten med hjälp av havsströmmarna.

– Jag kom på idén att låta havet rena sig själv, säger han.

Du måste ha ett väldigt stort miljöintresse?

– Jag trivs i naturen men jag drivs snarare av att projektet handlar om en jäkligt cool ingenjörsteknik.

Boyan Slat beskriver plasten i havet som ”ett problem som måste lösas och som ingen annan försöker lösa”. I hans värld är problem till för att lösas.

– Någon måste göra det så därför gör jag det. Man kan säga att jag är hela världens holländske sopman.

På vilket sätt kommer din uppfinning att hjälpa människor runt om i världen?

– Över en miljard människor, särskilt i utvecklingsländerna, är beroende av fisk som sin största proteinkälla. Då är det givetvis inte bra att vi fyller källans naturliga miljö med hälsofarliga plaster.

Boyan Slat vill medvetandegöra människor så att de i framtiden bara kommer köpa miljövänliga plaster. Det är en trend som många företag redan startat genom tillverkning av nedbrytbara bioplaster.

Kostar 300 miljoner dollar

Att rensa upp knappt hälften av Stilla havsansamlingen under en tioårsperiod beräknas kosta 300 miljoner dollar. Städningen kan verka kostsam men The Ocean Cleanup planerar att få den finansierad genom att sälja den insamlade plasten, som ska återvinnas och säljas i form av produkter.

Det nederländska klädmärket G-Star Raw har redan jeans på marknaden som är tillverkade av återvunnen plast från Kaliforniens stränder och produkter som havsplastdammsugare finns att köpa på nätet. Allt fler länder, företag och privatpersoner inser att plastproblemet kostar mer att inte göra något åt än att ta itu med.

Hur ser du på framtiden med plast i haven och andra miljöproblem?

– Så länge vi satsar på fler ingenjörer inom bra teknologier så tror jag att vi kommer att lösa problemen.

Vad är mänsklighetens största utmaningar framöver?

– Den största utmaningen just nu är att inte låta människans utveckling slå tillbaka på oss – genom att kontrollera hur vi belastar miljön. Plastföroreningar och koldioxidutsläpp är båda del i denna stora utmaning.

Vad är chanserna att ditt projekt kommer att lyckas?

– Misslyckas är inte ett alternativ. Det finns alltid en plan B, som vi får ta till om vi har ett problem som inte går att lösa, säger Boyan.

Han konstaterar att ”vi måste i alla fall prova”.

Text: Johan Augustin