Go to main navigation
charlotte%20petri.jpg

Charlotte Petri Gornitzka

Foto: Miranda Karlsson

intervju

Hallå där, Charlotte Petri Gornitzka..

.. generaldirektör för Sida, som har nominerats till posten som ordförande för OECD:s biståndskommitté DAC. OmVärlden frågade vad som händer om hon får jobbet.

Hallå där, Charlotte, ska du sluta på Sida?

– Näe, ett steg i taget nu. Jag är fortfarande på Sida och det här är en nominering till en framtida post.

Så vad händer om du får jobbet?

– Det får vi diskutera då, men mitt mål är att kunna balansera de behov som DAC har med de behov som Sida har. Jag tänker inte äventyra vårt arbete på Sida. Vi har ett fantastiskt och roligt arbete där, och om DAC-nomineringen går hela vägen får vi hantera det då. Min erfarenhet är att man löser sånt på ett bra sätt när det kommer till kritan.

Vart får du flytta då?

– Till Paris, men det är förstås ett jobb som innebär många resor, och jag kommer att få pendla eftersom jag har min familj i Sverige som jag behöver komma hem till med jämna mellanrum.

Pratar du franska?

– Nja, jag har skolfranskan, och skulle jag få jobbet ser jag fram emot att borsta upp den.

Vad är det som lockar med DAC?

– Givarländerna som utgör DAC står för 90 procent av biståndet i världen. Dessutom är det här en tid när alla som arbetar med utveckling brottas med svåra frågor: hur ska vi leverera de globala utvecklingsmålen? Vad betyder att allt mer finansiering kommer från andra källor än bistånd? Vad räknas som bistånd? För mig som leder Sida genom ett förändringsarbete är det lockande med möjligheten att få ta den kompetensen vidare till en global nivå.

Hur ser du på din tid som Sida-chef såhär långt?

– Jag är otroligt nöjd och ödmjuk över den här tiden på Sida. Jag har varit tydlig med att säga att jag hemskt gärna fortsätter på Sida, oavsett hur det går med DAC. Sverige och Sida är en bra plattform för att påverka globalt och driva utvecklingsarbetet framåt. Vi vågar pröva nya arbetsformer och jobba med andra aktörer mer än tidigare.


Axel Kronholm