Go to main navigation
bjorn_medtext.jpg

Foto: Tova Jertfelt

INTERVJU

Björn Widmark: "Journalistiken kommer hitta nya sätt som berör läsaren”

Han är ständigt nyfiken på utveckling och funderar på om artificiell intelligens kommer ersätta hälften av jordens arbetskraft. Möt OmVärldens reporter, Björn Widmark, som just nu arbetar med journalister i Rwanda om hållbara betalningslösningar, men lika gärna beskär fruktträd i Skåne

Vem är du?

– Jag är reporter på OmVärlden och kommer från en familj av berättare och lyssnare – vi pratar hela tiden om allt. Sen sögs jag in i musikjournalistiken, över till utrikesjournalistiken, in i yttrandefrihetsfrågor och därifrån till OmVärlden.

Du har ett starkt engagemang för världen, varför valde du att bli journalist?

– I början var det nog ett själviskt beslut. Jag ville lära mig om världen för att kunna dra rimliga slutsatser och i framtiden bli en bra förälder. Men ju mer jag rapporterar om världen, desto mer komplex blir den. Så nu har jag skjutit upp det där med barn och kommer nog fortsätta berätta historier i ett par livstider till.

Vilken fråga engagerar dig mest just nu?

– Just nu är det de dystopiska framtidsscenarier som målas upp i skuggan av teknikutvecklingen. Jag växte upp med att läsa Orwell, Huxley och Atwood och tycker det är fantastiskt hur tekniken förändrar våra liv, både till det bättre och sämre. Kommer AI ersätta 50 procent av världens arbetskraft? Kan leapfrogging vara skadligt? Hur kan machine learning användas för att uppfylla målen för global utveckling?

Vilka språk talar du?

– Alldeles för få för att vilja svara på det rakt ut. Räknas skånska?

Du gör poddar, klipper film, skriver och webbar, vad är roligast?

 – Beror helt och hållet på innehållet. Jag har gjort tidigare gjort animerade filmer om sopförbränning, och på OmVärlden har jag gjort poddar om Eurovision, filmer om global utveckling, kriget i Jemen och skrivit artiklar om allt ifrån det nya amerikanska villkorade biståndet, förbud mot barnäktenskap och insamlingsrekord. Det som är roligast är när formatet stämmer bäst överens med innehållet och läsaren, tittaren eller lyssnaren kan ta åt sig det friktionsfritt. 

Hur ser framtidens journalistik ut?

– Min erfarenhet är att journalistiken blir som bäst när den är utsatt för press, som med “fake news”, troll och näthat. Jag tror vi börjar lyssna på människor och berätta historier om dem istället för “de andra”. Så jag tror vi inom journalistisken kommer att hitta nya sätt att uttrycka oss som berör läsaren – bortom standardiserade Wordpress-teman och stelt språkbruk. Och AI* kommer lösa all research. *lägger fötterna på bordet

Varför ska man följa OmVärlden?

 – För att vi ger nya perspektiv, utmana etablerade idéer och granska biståndets effekter.

Du har precis köpt ett sommarhus i Skåne, vad betyder det för dig, och varför tycker du så mycket om träd?

– Ja, det lilla trähuset på kullen blir en skarp kontrast mot lägenheten i Vasastan som jag delar med min flickvän. Det blir lika delar själavård och lika delar panik över att äga ett “sommarhus”. Och ja, jag utbildade mig till trädvårdare med fokus på fruktträd. Ett fruktträd som vi känner till det är inte natur, utan kultur, och att klippa, såga och se något växa är sjukt meditativt och tillfredsställande.

 

Nästa vecka ska du till Rwanda, vad ska du göra där?

 – Journalistutbildningen på universitetet i huvudstaden Kigali förbereder sina studenter för en professionell framtid ungefär lika dåligt som JMG i Göteborg gjorde när jag gick där. Samtidigt är svårigheterna med hållbara betalningslösningar inom journalistiken desamma i Sverige som i Rwanda och resten av Östafrika. Så jag och en grupp studenter ska arbeta med att arrangera en konferens om finansieringsmodeller inom journalistiken med medieinstitutet Fojos och University of Rwandas goda minne.

Ylva Bergman