Go to main navigation
13. Clare at radiostation.jpg

Grävande reporter Clare Rewcastle Brown vid inspelningen av dokumentärfilmen "The Borneo Case"

Foto: Erik Pauser/ AMP film

intervju

Clare Rewcastle Brown arkiverar stämningshoten – i soptunnan

Förföljelse och dödshot stoppar inte journalisten Clare Rewcastle Brown från att avslöja korrupta ledare i Malaysia. När de stora mediehusen skyggar från stämningshoten publicerar hon på sin fristående blogg – orubbligheten har fört henne till topp 50 bland världsledare enligt tidningen Fortune.

Dylan Williams är en av skaparna bakom dokumentärfilmen ”The Borneo Case” som visar hur regnskog skövlats och urfolks rättigheter körts över i korrupta politikers jakt på pengar. En av huvudpersonerna i filmen är Clare Rewcastle Brown, en brittisk journalist bosatt i London, men uppvuxen i delstaten Sarawak på Borneo. Som grävande reporter har hon gjort sig känd som orubblig. Dylan Williams berättar att när stora medieaktörer som BBC och kanadensiska The Toronto Star drar tillbaka publikationer efter återkommande hotbrev om stämningar har Clare Rewcastle Brown ett annat svar.

– Clare brukar säga: ”Jag får breven och arkiverar dem i papperskorgen”, säger Dylan Williams.

Genom sin blogg, Sarawak Report, har hon blivit internationellt känd och seglade 2016 upp på topp 50 bland inflytelserika världsledare enligt Fortunes årliga ranking. Men att presenteras som en världskänd journalist får henne att rynka på näsan.

– Plötsligt är man välkänd. Men det här handlar inte om mig, det handlar om frågorna jag rapporterar om, säger Clare Rewcastle Brown.

Det hon rapporterar om är, kort och gott, korruption. Genom sitt grävande har hon bland annat avslöjat kopplingar mellan regnskogsskövling och lokala politikers miljardinkomster på Borneo. Globalt känd blev hon dock när hon år 2015 genom spårande av banköverföringar kunde anklaga Malaysias premiärminister, Najib Razak, för att ha stulit 700 miljoner dollar från en av den malaysiska statens utvecklingsfonder. Najib Razak hävdar fortfarande sin oskuld och blev under hösten 2015 frikänd av Malaysias statsåklagare. Men brottsutredningar fortgår i andra länder.

– Faktum är att Malaysia är ett djupt kriminellt land. De har en premiärminister som just nu utreds för att ha genomfört den största stölden som någonsin upptäckts, säger Clare Rewcaslte Brown.

Bloggen som förändrade världen

Sarawak Report startade Clare Rewcaslte Brown från London år 2010 för att fylla det journalistiska vakuum som fanns på Borneo. Regnskog skövlades för att ge plats för palmoljeplantage och gruvor, men lokala medier kunde inte rapportera om frågorna eller ifrågasätta politiska beslutsfattare eftersom riskerna var för höga. Under senare år har frågeställare förvunnit spårlöst i djunglerna eller återfunnits ingjutna i cementblock. Signalerna är tydliga enligt Clare Rewcastle Brown. De gäng som styr den illegala timmerindustrin tillåts kontrollera lokala byar genom våld.

– Unga kvinnor våldtas av skogshuggarna. Sen jagar polisen mig för att jag intervjuar de här kvinnorna. Men de jagar inte våldtäktsmännen!

Grävandet har kommit med ett pris för henne.

– Jag är faktiskt bannlyst från Malaysia sen en tid tillbaka. Under förra året blev jag nästan gripen när jag smet in för att se en avverkning på plats.

Genom sin blogg lyckades hon göra en ny publik i Malaysias städer medvetna om de övergrepp som skedde mot landets urbefolkningar. Men vid starten år 2010 nådde inte nyheterna ut till de avlägsna byar på Borneo som faktiskt utsattes för övergreppen. De talade sällan engelska och saknade ofta internetuppkoppling. Det som fanns i byarna var istället batteridrivna radioapparater. Lösningen blev därför att starta en radiokanal. Clare Rewcastle Brown och hennes medarbetare hittade några stationer som sände via gamla ryska halvfungerande FM-sändare och så startades Radio Free Sarawak.  

På ett protestmöte på Borneo mötte hon discjockeyn Peter John Jaban som talade flera av urfolksspråken på Borneo. Han ansågs som  flamboyant, då han har sitt eget ansikte tatuerat på bröstet. Peter John Jaban var redan då eftersökt av malaysisk polis för sitt människorättsarbete.

– Så jag frågade honom: ”vill du släppa allt du har, komma till Storbritannien och driva den här radiostationen med mig?” Och han sa bara ”Yeah, ok”!

Clare Rewcastle Brown framför filmaffisch med Peter John Jaban. Foto: Daniel Fjellborg

Sändningarna utgick från Clare Rewcastle Browns lägenhet i London. Mycket av materialet fick de in via tips från lokalbor som vandrade halva dagar genom djungeln för att hitta berg med mobiltäckning.

– Att få höra röster från andra sidan landet, som de annars inte hade så mycket kommunikation med, som hade samma sorts problem! Det betydde oerhört mycket för de här isolerade samhällena, säger Clare Rewcastle Brown.

Nu ligger radiostationen på is sedan Peter John Jaban återvänt till Sarawak för att fortsätta kampen på plats och den filantrop som finansierade radion inte längre kunde bekosta sändningslicenserna. Förhoppningen framöver är att Radio Free Sarawak ska kunna återuppta sändningarna i billigare medier med hjälp av smarta telefoner och förbättrad internetuppkoppling som nu når även de mest isolerade byar.

Förhandla inte med tjuvar

Clare Rewcastle Brown är i Sverige för att delta vid en konferens om svenska banker och deras tveksamma investeringar i företag som avverkar regnskog och bryter mot urfolksrätt i Borneo. Hon tycker inte att bankernas idé om långsiktig dialog med företagen är det bästa sättet att få till en förändring.

– Hur förhandlar man med en brottsling? Och genom att göra det blir bankerna själva indragna i förhandlingar om saker som de egentligen inte borde acceptera.

Enligt henne behöver påtryckningar göras på politisk nivå, liknande hur motståndet mot apartheid bedrevs under 1980-talet. Utländska dignitärer borde exempelvis överväga att sluta besöka Malaysia om förändringar inte sker.

Kvinnors ”svaghet” kan vara en styrka

Under åren hon rapporterat om Borneo har Clare Rewcaslte Brown förvånats över att ledarna för motståndskampen i civilsamhället ofta är kvinnor. Hon tror att det kan bero på att kvinnor ofta har lättare att komma undan när protesterna attackeras av motståndare. De använder angriparnas uppfattning om att kvinnor är svagare till något positivt.

– När de blir attackerade säger de: ”Jag är bara en kvinna!”

De kan smita undan på ett sätt manliga demonstranter inte kan och därmed fortsätta kampen vid ett annat tillfälle. Som kvinnlig journalist har Clare Rewcastle Brown ibland använt sig av liknande metoder. Genom åren har hon upplevt mordhot, smutskastningskampanjer och förföljelse finansierad av de politiker och företag hon satt sin karriär åt att granska. När så Malaysias vice-premiärminister nyligen kallade henne för ett hot mot den demokratiska säkerheten i Malaysia så kunde hon inte låta bli att gå ut via sin blogg och svara.

– Jag drev med honom. Jag sa: ”Kom igen nu mannen! Jag är bara en ensam kvinna med en blogg. Nog kan du stå upp mot mig?”

Hon väntar fortfarande på hans svar.  

Daniel Fjellborg