Go to main navigation
dima-amina-omvarlden.jpg

De allra mest utsatta flyktingar: ensamstående kvinnor och deras barn. Dima El Helweh från Al Kompis och OmVärlden träffade Amina som kämpar för att överleva.

Foto: OmVärlden

INTERVJU

”14-åriga tjejer pressas att gifta sig”

Ett eget rum ­– och att barnen ska få utbildning. Det drömmer Amina om för sina sju barn som flytt till Libanon. Men till Syrien vill hon inte återvända.
– Jag är rädd för att svälta ihjäl där, säger hon.

Varje dag är en kamp för överlevnad för Amina. Hon har sju barn som måste få mat. Pengarna hon får ifrån FN, för att handla i affärerna som flyktingarna är hänvisade till, räcker inte långt.

Idag bor hon i en liten by utanför Tripoli i två rum tillsammans med sin syster och deras barn. Totalt bor här 15 personer. Hyran är 250 dollar i månaden och elen kostar 30 dollar.

För att klara hyran arbetar Amina som städerska hela dagarna.

Men priserna höjs varje månad och Amina har redan tvingats flyttat flera gånger och vet inte om hon har råd att bo kvar här heller.

– Vi är trötta på att hyran höjs hela tiden, säger hon.

För cirka tre år sedan, när hennes man dog i kriget, flydde Amina från Homs i Syrien hit till norra Libanon, där OmVärlden och Al Kompis träffar henne. Aminas barn är från tre till 13 år och går i en libanesisk skola, finansierad av Kuwait.

Barnen drömmer om ett vanligt liv; den äldsta dottern vill bli doktor, och några av dem vill bli lärare och en advokat.

– Jag önskar att världen brydde sig om oss, säger Amina.

Många flyktingkvinnor med små barn måste lämna barnen ensamma under dagarna för att jobba. Ensamma hemma kan barnen råka ut illa ut, en del bränner och skadar sig.

Allison Zelkowitz, Country Director för Save The Children i Libanon, säger att de mest utsatta flyktingarna är barn i stora familjer, som denna, där fadern är frånvarande eller död.

– Såsom läget är nu är det en kamp om överlevnad varje dag för dessa familjer. Sju år in i den här krisen borde vi tala om mer än bara hur man överlever: prata om riktiga liv och självförverkligande, säger hon.

Läs mer: Falska äktenskap, våld och sexhandel i skuggan av flyktinglivet 

Läs mer: Så försöker biståndet stötta utsatta kvinnor

Amina berättar att när döttrarna kommer in puberteten är det många som pressas att gifta sig.

– Jag tycker det är fel, men många föräldrar ser det som att de gör livet säkrare för sina döttrar. Att en man blir ansvarig för dottern. De tycker det är bättre än att flickorna ska utnyttjas på gator av okända män, säger Amina och berättar att många män, av olika nationaliteter, vill gifta sig med de unga syriska flickorna.

– De kan vara gifta i tre, fyra månader, sedan pressar männen tjejerna att gå ut på gatorna och tigga, annars hotar de att skilja sig från dem. Det finns många tjejer som råkar ut för detta, en del är bara gifta i tre–fyra dagar och männen slår dem, säger hon.

Många flickor gifter sig när de är 15-16 år enligt Amina.

– De finns också flickor som är 14 som pressas att gifta sig.

Barnen sätter sig runt Amina när Omvärlden och AlKompis intervjuar henne. De ser utmärglade ut. Ser ut att vara på svältgränsen.

De minsta leker i de två rummen, skojar och bråkar med varandra. Här finns inga leksaker, bara en tv, några madrasser och en säng.

– Vi vill inte att vår mamma ska lida och arbeta hela dagen, vi vill att hon ska vara med oss, säger ett av barnen.

Konflikten i Syrien har lett till världens största flyktingkris och Libanon är det land i regionen som tagit in flest flyktingar per capita.

– Men jag vill inte åka tillbaka till Syrien, min man är död, och jag har ingen där. Jag är rädd för att jag och mina barn ska svälta ihjäl där. De syriska kvinnorna här behöver hjälp. Vi behöver någonstans att bo, ett eget rum, en egen lägenhet, och slippa hanka oss fram med matransorer från FN, säger Amina.

Dima El Helweh
Ylva Bergman