Go to main navigation
jamtin_bergman.jpg

Nya generaldirektören för Sida, Carin Jämtin, intervjuades av OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman live på Facebook efter presskonferensen.

Foto: OmVärlden

intervju

Jämtin: ”Jag blev politiskt aktiv för miljöfrågornas skull”

”Jag är väldigt engagerad i mänskliga rättighetsfrågor. Men jag blev politiskt aktiv för miljöfrågornas skull, på den tiden handlade det om sälarna och kemikalier.” Det säger Carin Jämtin i en intervju med OmVärlden direkt efter att hon utsetts till ny generaldirektör för Sida.

Intervjun med Carin Jämtin publicerades live på OmVärldens Facebook-konto. Se hela intervjun här.

Grattis!

– Tack så hemskt mycket.

Hur känns det?

– Jättebra. Spännande, svårt, utmanande. Bara positiva ord dock.

Kan du berätta lite vem du är för de som inte känner till dig sedan tidigare.

– Ja, jag är 53 år och stockholmare. Har jobbat elva år med utvecklingsfrågor, åtta år på Palmecentret och tre år som biståndsminister. Men såklart även på annat sätt hållit med globala utvecklingsfrågor. Jag har ett stort politiskt engagemang, det är ingen hemlighet att jag ända tills nu suttit i riksdagen för Socialdemokraterna (Jämtin avsäger sig nu sin riksdagsplats och övriga politiska uppdrag, reds. anm.).

– Jag håller på Hammarby, vilket säkert retar nån. Jag är väldigt engagerad i mänskliga rättighetsfrågor. Men jag blev politiskt aktiv för miljöfrågornas skull, på den tiden handlade det om sälarna och kemikalier.

Vilken är den viktigaste biståndsfrågan just nu?

– Det är alltid svårt att rangordna vad som är viktigast. Men en av de viktigaste frågorna just nu är allt som rör konflikter, allt det som händer runt om konflikter. Människor fastnar i fattigdom, krig och andra typer av konflikter gör att våldet ökar, även vardagsvåld ökar. Krig och konflikter kan ju bero både på politiska beslut eller klimat- och miljöfrågor till exempel. Så det har ju olika skäl. Man måste hantera krig- och konfliktfrågorna både med humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingsarbete.

Är det här även din hjärtefråga? 

– Mänskliga rättigheter var ju det som gjorde att jag engagerade mig i utrikes- och utvecklingsfrågor en gång i tiden. Jag hade ju förmånen att leva flera år på den afrikanska kontinenten bland annat i Zimbabwe 1980, precis efter självständigheten. Då var det ju en väldigt positiv stämning i landet. Vi träffade på zimbabwiska frihetskämpar men även sydafrikanska och då var ju mänskliga rättigheter den allra viktigaste frågan. Men MR-frågan ingår i allra högsta grad i konfliktfrågan.

Vad har biståndet för roll i dagens väldigt polariserade värld?

– I Sverige har vi, vilket är viktigt att komma ihåg, en bred enighet bakom enprocentsmålet. Och en bred enighet bakom det övergripande biståndsmålet och det tror jag är en styrka faktiskt. Vi avsätter en procent av den svenska BNI:n till bistånd och det är relativt mycket i den svenska budgeten, men det är rätt lite internationellt.

Men om man tittar på världen. Det är inte alla som håller med om att klimatfrågorna eller till exempel jämställdhet är viktigt. Det finns ju ingen samstämmighet i dag i världen.

– Ja, samma regeringen som inte tror på klimatförändringarna tar även bort pengarna för jämställdheten… 

Vad har biståndet för roll i det här?

– Här har biståndet en ännu viktigare roll, dels genom att stödja organisationer som jobbar med de här frågorna, eller regeringar som vill förändra. 

Men det här med att enas kring gemensamma mål och jobba mot dem. Finns det en framtid för det eller kommer det att splittras upp?

– Nu kommer jag att låta som den gamla tant jag är. När jag blev biståndsminister, som är en helt annan men lika viktig uppgift, då var ju precis milleniemålen nya. Då sa man samma sak; ”de kommer ju inte göra nån skillnad de här målen”. Men det har lett till en halvering av fattigdomen. Delvis tack vare de här målen då man hade någonting att styra mot. Så jag tror inte att gemensamma mål är ute och jag tror att de definitivt är riktigt viktiga.

Varför tycker du att man ska engagera sig i globala frågor?

– För att det gör skillnad för människor på plats i olika länder runt om i världen. Barn får gå i skolan, kvinnor får en mödravårdscentral, människor får jobb eller vad det nu kan handla om. Bistånd gör skillnad på ett positivt sätt. Det har minskat fattigdomen i världen. Men det är också bra för Sverige, vi får en lugnare värld och att klimatförändringarna kanske blir lite långsammare. 

Vad ska du göra första dagen på jobbet?

– Jag börjar inte formellt förrän den 29:e, men alldeles snart ska vi åka till Sida och träffa personalen. Så det ska bli jättekul.

Ylva Bergman

Mikael Färnbo