Go to main navigation
Yetnebersh Nigussie Right Livelihood Award 2017 Light of the World

– Fortfarande går endast tre procent av barn med funktionsnedsättning i skolan i Etiopien, säger människorättsaktivisten Yetnebersh Nigussie.

Foto: Light for the World

INTERVJU

Yetnebersh Nigussie: ”Att jag blev blind gjorde att jag kunde gå i skolan”

Yetnebersh Nigussie är advokat, människorättsaktivist – och en av årets Right Livelihood-pristagare. Hon blev blind när hon var fem år gammal och har sedan dess arbetat för att inkludera personer med funktionsnedsättning, både lokalt och globalt. Priset delas ut i Stockholm den 1 december.

Yetnebersh växte upp i ett litet samhälle i Etiopien där det var vanligt att flickor giftes bort tidigt. Men eftersom hon blev blind som barn så skickades hon istället till en särskild skola för blinda.

– En utmaning blev till en möjlighet! Jag har under mitt liv fått tackla många utmaningar och mitt engagemang började i att jag ville förändra världen för min egen skull. Sedan har jag fortsatt inspireras i mitt arbete för att inkludera fler.

ECDD, en av organisationerna Yetnerbersh Nigussie var med och grundade, är med och stöttar lokala initiativ för personer med funktionsnedsättning i Etiopien. Här sysselsättning i form av läderarbete. 

Kvinnors rättigheter, utbildning för alla och civilsamhällets kraft och betydelse är några av Yetnebersh hjärtefrågor. Just nu arbetar hon som senior rådgivare för den internationella organisationen Light for the World med fokus på funktionsnedsättning och global utveckling. Tidigare har hon varit aktiv i flera etiopiska organisationer, hon var bland annat med och grundade den nationella organisationen Ethiopian Centre for Disability and Development (ECDD) och har startat en inkluderande skola i Addis Abeba.

– Idag är situationen bättre för barn med funktionsnedsättning i Etiopien, de inkluderas oftare i vanliga skolor. Men fortfarande går endast tre procent i skolan, säger Yetnebesh Nigussie.

Yetnebersh menar att mycket förändrats de senaste åren, att världen i stort blivit en bättre plats och att personer med funktionsnedsättning inkluderas allt mer. Sedan FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kom 2006 har även Världsbanken tagit fram en rapport (2011). Och nu senast, Agenda 2030.

– ”Leaving no one behind!”, det är den nya agendans motto. De nya globala målen är ett viktigt instrument i mitt arbete och jag tror på globalt samarbete. Det betyder också ett gemensamt ansvar för implementering och finansiering. Regeringarna måste hålla vad de lovat och ta sitt ansvar, betonar Yetnebersh Nigussie.

Här kan du följa Yetnebersh Nigussies arbete via sociala medier.

Agenda 2030 har ett mer inkluderande språk jämfört med de tidigare milleniemålen.

– Det fanns inte en enda referens till personer med funktionsnedsättning, men faktum är att det inte går att genomföra en hållbar utveckling om inte alla inkluderas. Det handlar ändå om ungefär 20 procent av världens befolkning, säger Yetnebersh Nigussie.

Yetnebersh Niguessie är en av årets Right Livelihood-pristagare som tillkännagavs i slutet av september. 

– Det känns fantastiskt att vara en av pristagarna, jag känner både ödmjukhet och tacksamhet och det innebär en stor möjlighet att synliggöra det jag kämpar för, säger Yetnebersh Nigussie när OmVärlden ringer upp efter att årets vinnare offentliggjorts.

Läs om 2017 års övriga pristagare här.

 

Louise Gårdemyr