Go to main navigation
Sasja Beslik

"Det är bara bullshit att hållbara produkter skulle ha sämre avkastning än vanliga."

Foto: Daniel Fjellborg

intervju

Sasja Beslik: "Dina sparpengar gör större skillnad än bidrag till Röda Korset"

Sasja Beslik är bankiren som spionerar på indiska miljöförstörare, kallar svenska statens investeringar i hållbart företagande för ”en piss i Mississippi” och försöker vrida om världens pengar till att arbeta för hållbarhet.

Är han inte lik Mary Poppins? I den berömda barnbokssagan flyger barnflickan in genom överklassfamiljens fönster, hängandes i sitt magiska paraply. Fröken Poppins ska lära de bortskämda rikemansbarnen att vara snälla. Men Sasja Beslik föredrar en grå kritstreckskostym framför paraplyet. Och det där med överklassfamilj kanske bara delvis kan jämföras med att han arbetar för Nordea – Nordens största bank. Någon barnflicka är han nog inte ändå. Han är chef för hållbar finansiering. Men i övrigt råder det ingen tvekan om att de har liknande ambitioner.

Sasja Beslik promenerar raskt fram och vi möts utanför ett kafé. Inga ytterkläder, bara kritstreckskostymen, det går snabbast så.   

– Vi har möjlighet att förändra det här! Vi har alla förutsättningar att göra det men vi måste se till att få det gjort, säger Sasja Beslik.

Han tror på möjligheten att lämna det ohållbara samhället för något nytt. Det tydliga kroppsspråket, den övertygande blicken och den ständigt vibrerande telefonen visar att han vill vara mitt i den förändringen.

Sasja Beslik är flyktingen från Bosnien som arbetat som krigskorrespondent och därefter raskt klättrat uppför banksektorns karriärstege. Han har gjort sig känd för att inte skräda orden kring den egna branschens tvekande syn på hållbarhet i investeringar och menar att svenska sparare behöver veta hur deras pengar påverkar världsutvecklingen.

– För det första måste man vara medveten om att ens pengar påverkar mycket, mycket mer än återvinning av burkar eller ett bidrag till Röda korset. Pengarna är globala, jobbar dygnet runt, varje dag på året och kan förflyttas på en sekund till en annan världsdel, säger Sasja Beslik.

Idag är han ansvarig för 300 miljarder euro investerade i Nordeas hållbara finanssatsning. Men är folk intresserade av att investera sina pengar i ”hållbarhet”?

– De vill men de vet inte om att det finns!

Alla människor bär på en latent önskan att göra gott, tror Sasja Beslik, men vi saknar information om de hållbara alternativen. Hans erfarenhet är att om du erbjuds en fond som tar etisk hänsyn så kommer du välja den framför en som inte gör det – förutsatt att du inte förlorar pengar på köpet. Att etiska investeringar skulle ha lägre avkastning avfärdar han snabbt.

– Det är bara bullshit att hållbara produkter skulle ha sämre avkastning än vanliga.

Spioneri en del av arbetet

Som chef för Nordeas arbete med hållbar finansiering är det Sasja Besliks huvudansvar att se till att företagen han investerar i faktiskt arbetar på ett socialt och miljömässigt okej sätt.

– För drygt ett och ett halvt år sen var vi till exempel nere i Indien och upptäckte ganska grova föroreningar av vatten som orsakades av läkemedelsindustrin. Vi filmade allt och påtalade det till 28 läkemedelsföretag och deras VD:ar runt om i världen. Bland annat Pfizer, GlaxoSmithKline och AstraZeneca. Nu har de bestämt sig för att faktiskt göra nånting åt det.

Inom kort ska han besöka en konferens med de internationella läkemedelsföretagen för att berätta mer om Nordeas upptäckter och höra om branschens planer på förändringar.

Samtidigt har Nordea som koncern haft pengar i tveksamma affärer, såsom företaget Lundin Petroleum som misstänkts för folkrättsbrott i södra Sudan under början av 00-talet. Är det en ”hållbar” investering?

– Hade Lundin Petroleum i dagsläget haft den verksamhet de hade för fem år sen så hade jag inte investerat en spänn i dem. Det är mitt svar till dig. Den dåliga verksamheten har gått ner och nu har de bara huvudsakligen verksamhet i Norge.

Att Lundin avslutat tveksamma affärer i Sudan till förmån för säkrare investeringar i Norge beror delvis på påtryckningar från Nordea menar Sasja Beslik. 

Men samtidigt hörs röster som menar att bankens arbete med hållbar finansiering bara är ”green washing”. Ett sätt att skönmåla en verksamhet som i huvudsak inte är hållbar.

– Är Prius i Toyotas flotta ”green washing”? Precis som de har bilmodeller som är hållbara fast hela flottan inte är hållbar så har vi på Nordea fonder som försöker ta ansvar för frågor som de vanliga fonderna inte gör.

Staten borde investera mer i företagande

Men inte bara privata pengar kan påverka utvecklingen i världen. Sasja Beslik tror att vinstdrivande investeringar behövs för att skapa global utveckling men också att det behöver kompletteras med filantropiskt givande. Han är dock kritisk till statens investeringar i hållbart företagande i utvecklingsländer, som sköts via det statliga bolaget Swedfund. De får alltför lite pengar menar han.

– Det är ju en piss i Mississippi! Ska du få till det här på riktigt, då måste du ha stora volymer. Swedfund gör bra grejer men om det ska funka behöver de mycket mer pengar. Svenska regeringen behöver bestämma vad det är de vill göra med Swedfund. Antingen ska de få in Swedfund som en del av Sida eller så ska de få Sida att bli en del av Swedfund. De måste ta ett beslut kring det. Frågar du mig så tycker jag man ska ge Swedfund mycket, mycket mer pengar.

Swedfunds investering av statliga biståndspengar i privata företag är dock inte okontroversiellt, vilket OmVärlden tidigare rapporterat om.

I grunden tycker Sasja Beslik att det kan vara okej att tjäna pengar på andra människors utveckling. Men det måste ske på ett juste sätt över långa tidsperspektiv.

– Om du ger mig dina pengar att investera och jag säger ”utvärdera mig på sju års sikt”, då kommer jag kunna integrera vissa av de här hållbarhetssakerna i förvaltningen av dina pengar. Men då måste du ge mig sju år. Du ska inte komma till mig efter sex månader och få kalla fötter för att värdet på fonden går ner.

Hur ställer sig bankerna till att göra sina investeringar mer långsiktiga?

– När jag var VD på Nordea fonder så ändrade jag tidsperspektivet från ett år till tre-sju år. Vet du vilket jobb det var? Herregud, det var ju liksom…

Sasja Besliks mobiltelefon blinkar till som den gjort flera gånger under intervjun. Telefonkonferens om två minuter. Han reser sig upp, skakar hand och hastar från kaféet. Fortfarande utan magiskt paraply, men i alla fall med en kritstrecksrandig grå kostym som fladdrar i vinden när han promenerar gatan fram.

Daniel Fjellborg